Incendiile de vegetație uscată creează probleme în Bistrița-Năsăud. Pompierii fac apel la populație

Incendiile de vegetație uscată creează probleme în această perioadă în Bistrița-Năsăud, potrivit șefului Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, col. Cristian Bucur. Numai în ultimele zile, pompierii au intervenit la mai multe astfel de incendii, suprafața de teren afectată fiind de peste 50 de hectare.

”Incendiile de vegetație uscată ne creează probleme în această perioadă, fiind și o perioadă cu temperaturi ridicate. În ultimele zile, au fost șase astfel de evenimente, dintre care două s-au manifestat pe o suprafață destul de mare, de peste 40 de hectare. Unul dintre acestea s-a produs la Sigmir, unde am intervenit cu două echipaje de stingere, de le Năsăud și Bistrița, și am fost sprijiniți de pompierii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița și de reprezentanți ai Ocolului Silvic. Alte incendii de vegetație uscată am mai avut la Teaca, Ciceu Giurgești, Crainimăt, Unirea”, a spus inspectorul șef al ISU Bistrița-Năsăud, col. Cristian Bucur, vineri, într-o conferință de presă.

Sursa citată a menționat că, pe tot parcursul anului trecut, pompierii militari au fost chemați să stingă 29 de incendii de acest fel, dar anul acesta, până în prezent, numărul aproape că s-a dublat.

”De la începutul anului 2024 și până în prezent, pe raza județului au avut loc 50 de incendii de vegetație la care a fost nevoie de intervenția pompierilor militari bistrițeni (39) și a voluntarilor din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județul nostru (11), pentru ca acestea să nu se extindă la case sau ferme ori păduri. Ne confruntăm cu o situație atipică față de anii anteriori. Dacă în trecut cele mai multe incendii de vegetație aveau loc mai mult primăvara, în momentul de față se pare că avem situații de acest fel și în plină vară și posibil și spre toamnă, la cum se preconizează a fi vremea – uscată, călduroasă și secetoasă. Suprafața totală afectată de incendii de vegetație uscată în anul 2024 a fost de 96 de hectare. Din nefericire, în urma incendiilor de vegetație uscată din anul 2024, două persoane și-au pierdut viața și alte trei au fost rănite”, a adăugat col. Cristian Bucur.

Șeful ISU Bistrița-Năsăud a precizat că majoritatea incendiilor de vegetație s-au produs pe fondul acțiunilor de curățare a terenurilor agricole prin incendiere, motiv pentru care pompierii fac apel la populație să nu recurgă la această modalitate pentru a își curăța terenurile.

”Vrem să tragem un semnal de alarmă și să avertizăm oamenii că au fost date și sancțiuni pentru astfel de fapte. Vorbim despre cinci amenzi în valoare de 2.500 de lei și un avertisment. Sancțiunile au fost date atunci când focul a plecat din curtea unui cetățean. S-a întâmplat de multe ori acest lucru, situații în care am acționat cu sancțiuni. În celelalte situații e destul de greu să îl prinzi pe cel care incendiază. Pe câmp sau în zonele de pădure nu mai găsim pe nimeni când ajungem acolo”, a adăugat col. Cristian Bucur.

În perioada următoare, pompierii vor efectua acțiuni de verificare, control și patrulare și avertizează populația că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Totodată, pompierii avertizează cetățenii că sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor APIA.

”Insistăm asupra faptului că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor. Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile de informare și conștientizare în teren desfăşurate de personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bistrița-Năsăud. Aceste acțiuni vor fi executate de inspectorii de prevenire ai unității noastre, personalul operativ din subunitățile de intervenție și componentele preventive ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județul Bistrița – Năsăud”, mai adaugă reprezentanții ISU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!