FOTO/VIDEO: Incendiu de vegetație în zona de pădure a localității Sigmir, stins după 7 ore

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit miercuri în zona de pădure a localității Sigmir, pompierii fiind solicitați să intervină pentru a stinge focul.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud precizează că la fața locului au fost direcționate două echipaje de pompieri de la Detașamentul Bistrița, un echipaj de pompieri cu autospecială de stins incendii de pădure de la Stația de Pompieri Năsăud, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița și grupa operativă a Inspectoratului.

Potrivit pompierilor, incendiul de vegetație se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 – 15 ha (prima estimare), fiind afectată și pădurea din apropiere.

Intervenția este în plină desfășurare.

ACTUALIZARE

La ora 21.00, echipajele de intervenție s-au retras din teren, nu mai erau focare vizibile. Peste noapte, personal de la Ocolul Silvic (doi angajati) vor rămâne să supravegheze zona.

Suprafață totală afectată este în jur de 35 ha (vegetație uscată și lăstaris).

Au intervenit 20 de pompieri militari din cadrul ISU Bistrița- Năsăud, 20 de pompieri voluntari din SVSU Bistrița și 5 angajați ai Ocolului Silvic Bistrița, cu 8 mijloace tehnice (autospeciale de stingere și transport personal). Pentru supravegherea zonei afectată de la înălțime și identificarea focarelor am beneficiat de sprijinul polițiștilor bistrițeni (inclusiv survolarea cu ajutorul unei drone).

Intervenția a fost una de lunga durată, aproximativ 7 ore, cu focare multiple, unele dintre acestea sub pământ, la nivelul rădăcinilor.

Din cauza intensificării vântului din aceasta după-amiază, focarele au fost localizate și lichidate cu dificultate, iar terenul greu accesibil nu a permis accesul autospecialelor în apropierea tuturor focarelor.

Pompierii fac din nou apel la responsabilitate privind utilizarea mijloacelor de aprindere / utilizarea focului deschis în spatii deschise, zone cu vegetație uscată. Din cauza secetei prelungite din ultima perioada și sub acțiunea vântului incendiile se extind foarte rapid, punând în pericol fonduri forestiere, imobile, case de locuit, afectează vizibilitatea conducătorilor pe drumurile publice și, cel mai grav, pun în pericol sănătatea și viata celor care se expun în zonele de manifestare a focarelor. Conform legislației în vigoare, curățarea terenurilor prin ardere este strict interzisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!