Inspectorul școlar general al județului Bistrița-Năsăud, prof. dr. Aurelia Dan, a cerut cadrelor didactice ca, pe timpul grevei de avertisment care se va desfășura pe parcursul zilei de miercuri, siguranţa elevilor să fie prioritară.
”Am primit o informare din partea celor două federații din învățământ cu privire la organizarea unei greve de avertisment. Miercuri, în intervalul 11:00 – 13:00, profesorii vor fi în clase, dar nu vor preda. Le-am cerut celor doi lideri să transmită colegilor noștri să aibă în vedere siguranța elevilor. Pentru noi este prioritară siguranța elevilor în aceste momente. Respectăm dreptul la grevă și la protest, dar în același timp ne interesează siguranța elevilor. Am primit asigurări că această activitate va fi desfășurată fără ca profesorii să își abandoneze elevii”, a declarat Aurelia Dan.
Întrebată dacă elevii vor putea fi lăsați acasă pe timpul grevei, mai ales că aceasta se desfășoară pe finalul orelor de curs, Aurelia Dan a răspuns: ”Această decizie o ia fiecare unitate de învățământ. Noi nu putem transmite suspendarea procesului educațional pentru că nu avem temei legal pentru a face acest lucru. Nu există temei legal nici pentru școală, deci niciun director nu va putea hotărî că se suspendă cursurile în acest interval orar. Elevii rămân în școală și sperăm ca acele cadre didactice care protestează să fie vigilente și să asigure cumva respectarea acestor măsuri de siguranță. Este important ca elevii să fie supravegheați”.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” au anunțat că salariaţii din învăţământ, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, în intervalul orar 11:00 – 13:00.
Protestul membrilor celor două organizații sindicale este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru:
- acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
- alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
- adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
- acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
- plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
- suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.
Săptămâna trecută, aproximativ 100 de membri ai celor două federații au pichetat sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal.