INTERVIU: Gabriel Lazany joacă TARE și vrea să treacă la următoarea etapă: un Spital Județean cât mai UMAN… ca să fim ca-n Occident la toate capitolele! Știați că vom avea primul Spital din țară ce va folosi lenjerie de pat de unică folosință ???

Gabriel Lazany a câștigat concursul organizat pentru conducerea Spitalului Județean și treptat încearcă să aducă în față noi idei de management. Lazany are o relație bună cu presa locală și încet-încet se impune ca un manager curajos, care vrea să îmbunătățească imaginea Spitalului Județean. Noul manager pune accent pe comunicare și vrea să umble la mentalități! Lazany consideră că un spital mai omenos este cheia succesului! De aceea conducerea încearcă să imprime mentalități europene.

 

Reporter: – Care au fost primele măsuri pe care le-ați luat ca manager ?

Gabriel Lazany: – Am vrut ca pacientul să fie mulțumit ! Am luat unele măsuri pentru angajații cu care colaborez, cum ar fi semnarea contractului colectiv de muncă! De 10 ani încoace NU mai exista contract colectiv de muncă și am considerat că e un aspect vital! Dacă angajatul tău este nemulțumit, toate se răsfrâng asupra pacientului și de aceea am luat unele măsuri în favoarea lor.. pentru a fi mulțumiți! Am și eu pretenții, iar dacă am plângere, NU am nici cea mai mică reținere să aplic sancțiuni! Pentru că acum poartă ecusoane și pot fi identificați!

Cum i-a motivat pe medici să contribuie la managementul Spitalului Județean! Așa vin banii la Bistrița!

Managerul Gabriel Lazany a explicat cum a reușit să implementeze un proiect prin care medicii din Spital să se implice direct. În urma discuțiilor purtate, aceștia au înțeles de ce e nevoie să completeze fișele de internare cât mai exact. Acestea conțin diagnostic, timp petrecut la spital… acte care sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă anumite aspecte sunt omise, Casa de Sănătate NU face decontările integrale și în consecință, instituția are de pierdut bani!

Reporter: – Care credeți că sunt cele mai importante măsuri pe care le-ați luat ca manager al Spitalului Județean?

Gabriel Lazany: – Am avut discuții cu medicii. Toți banii care vin intră în actul medical … orientarea mea e să atragem venituri, NU să reducem cheltuielile! Am văzut că la noi în Spitalul Județean era un caz de sub-codificare! La decontarea unui caz se stabilește o valoare-relativă, care este dată de complexitatea cazului. Adică: dacă i se pune diagnostic principal și eu NU mai scriu că are tensiune, că are anemie și i s-au făcut analize suplimentare și nu sub-codific corect, se pierd banii … În funcție de diagnostic și de prestațiile medicale, valoarea cazului crește! Dacă eu ca medic NU acord 5-10 minute ca să codific un caz cât mai corect, atunci se pierd bani! Medicii au înțeles, au pus umărul și începând cu luna septembrie se vede o îmbunătățire a eficienței: să iei maximul din banii pe care poți să-i iei pe cazul respectiv, asta e ideea!

Am obligația ca manager să identific sursele de venit și prin mijloacele mele să încerc să le atrag! Anul 2018 va fi net superior indicatorilor din 2017 și asta datorită implicării medicilor din Spital. Pentru că medicii aduc bani la Spital… medicul e cel care aduce banii, care sunt decontați de Casa de Sănătate. Le mulțumesc pentru că au înțeles să codifice corect ca noi să încasăm banii ce ni se cuvin! Le-am explicat, au înțeles și le mulțumesc pentru asta!

 

 

 

Extinderea Unității de Primiri Urgențe și realizarea heliportului, proiecte de MILIOANE de euro care sunt pe țeavă!

Reporter: – Speranțe pentru heliport?

Gabriel Lazany: – E un proiect complex, care se va realizat pe repede- înainte!

Reporter: – Din punct de vedere tehnic se poate face acest proiect?

Gabriel Lazany: – Construcția era prevăzută într-un proiect integrat cu extinderea UPU. Extinderea și modernizarea este eligibilă pe fonduri europene pe axa prioritară 8.2. După ce a apărut ghidul solicitantului, Ministerul a impus un plafon la 1.5 milioane de euro. Aceasta e valoarea maximă! Singura condiție e să depui proiect. Noi am vrut n proiect integrat de extindere UPU și de amenajare heliport. Ambele erau eligibile , dar noi am fost obligați să alegem!

Am discutat cu factorii de decizie cu președintele Consiliului Județean și m zis că optim ar fi să extindem UPU, care are o suprafață de 350 metri patrați, proiectat în 2007… când avea calculată o accesibilitate de 30 de persoane pe zi. Acum vin între 100-120 de persoane /zi în săptămână, iar în weekend vin 200 persoane/zi. Deci, e supra-solicitat! Și de aceea am ales să extindem Unitatea de Primiri Urgențe, care va avea 1.000 metri pătrați și vom concepe proiectul de heliport încât să le putem integra ulterior! La sfârșitul lunii, Consiliul Județean a inițiat procedurile de achiziție pentru DALI: una e pentru extinderea UPU și una e pentru construirea heliportului. Din experiența noastră, dintotdeauna am atras bani pe neputința altora. Fondurile europene dau voie ca să depunem suplimentar. Noi vom sta în așteptare pentru heliport. Așa am făcut și cu Policlinica… inițial valoarea era limitată la vreo 7 milioane de lei când am depus proiectul în 2009, după aceea când au rămas bani am depus și am câștigat proiect de 35 de milioane de lei. Asta sperăm și la UPU: să fim pregătiți să putem depune dacă alții NU atrag fonduri!

Dacă NU, vom căuta surse alternative de finanțare. Cert e că se va face!

 

Reporter: – Concret, care au fost pașii pe care i-ați urmat pentru realizarea heliportului?

Gabriel Lazany: – Am discutat cu domnul comandor Romeo Lupu… era pilotul de pe SMURD care venea la Bistrița. El zbura cel mai mult pe zona asta și i-a cerut opinia lui. Acum lucrează la o firmă de amenajare aeroporturi și heliporturi și am considerat că e cel mai în măsură să facă o primă analiză…. asta înainte ca noi să demarăm investiția. Un astfel de studiu implică niște costuri enorme, deoarece sunt foarte pretențioase. Se realizează studiu de vânt, studiu de migrația păsărilor, trebuie calculate cordidoare de zbor, deci e destul de complicat! I-am adresat o rugăminte comandorului și a venit la Bistrița, iar concluzia a fost că se poate face heliport pe acoperiș și au fost identificate mai multe coridoare de zbor. La ora actuală, ca rezistență, acoperișul este mai greu de 100 de ori decât va fi platforma pentru heliport! NU este nici cea mai mică problemă! Asta după ce identificăm sursa de finanțare.

 

Reporter: – Cât credeți că va dura acest proiect?

În 6 luni, cred că o lucrare de acest gen se va finaliza! Se desface acoperișul și tot ce se construiește va fi exterior! Lifturile vor fi exterioare, dispeceratul va fi sus pe acoperiș! E o lucrare complexă.. stații de hidranți etc.

Reporter: – Concret, în ce stadiu se află această investiție? 

Gabriel Lazany: – Licitația a fost realizată prin Consiliul Județean, instituție care deține proprietate asupra spitalului… sunt depuse 4 oferte și momentan este în evaluare! Vorbim de proiectare… Este foarte clar că firma care proiectează trebuie să fie autorizată de Autoritatea Nautică Civilă! Facem pași reali spre realizarea heliportului: dacă treburile merg bine, credem că vom prinde finanțarea. În luna martie depunem și proiectul pentru extindere UPU, cred că vara vor demara lucrările! Sesiunea de depunere e 18 aprilie iar vara vom ști dacă mai sunt bani pe această axă.

Reporter: – Ce măsuri ați luat în cazul scandalului izbucnit între medicii de familie și Casa de Sănătate?

Gabriel Lazany: – NU avem nicio implicare între conflictul medicilor de sănătate și Casa de Asigurări! Pe noi ne poate afecta ca activitate în sensul că pacienții se pot interna în două cazuri: cazurile de Urgență dacă vin prin Unitatea de Primiri Urgențe sau cei care vin cu bilet de trimitere prin medicul specialist. Noi am informat populația ca să evităm supra-aglomerarea Unității de Primiri Urgențe. Pacienții trebuie să meargă la Policlinică, la un cabinet de specialitate. Consultația o plătește la Policlinică… singurul cost îl reprezintă costul consultației din Policlinică, după care pacientul se poate interna în Spitalul Județean, unde beneficiază de gratuitate. Excepție fac cei care au venitul Minim Garantat și cei care fac parte din lista de 59 de afecțiuni medicale, prevăzute în Normele de aplicare a Contractului-Cadru de Anexa 13. Aceștia au consultații gratuite și la Policlinică!

 

Lazany spune că a pus Spitalul Județean pe roți! Punctele-cheie unde a punctat!

Așadar, pe 2018 vom avea investiții majore, care cuprind:  Extinderea U.P.U, un proiect pe Terapie Intensivă,  Heliport, reabilitarea termică a Spitalul de pe Alba Iulia și a Spitalul TBC, dar în principal ne vom orienta spre umanizarea Spitalului Județean.

Reporter: – D-voastră veniți de pe partea tehnică… ați fost director administrativ, nu?

Gabriel Lazany: – Eu nu am avut nicio implicare pe partea medicală! La ora actuală sunt toate condițiile tehnice ca să ai un act medical de calitate. S-au investit 17 milioane de euro în Spitalul Județean. Cred că este momentul să devenim umani!

Reporter: – Ați introdus câteva reguli: o persoană de securitate care îi oprește pe cei care vor să urce…

Gabriel Lazany:  – Eu am impus respectarea legii! De luni până vineri 15 – 20 și sâmbăta și duminica de la 10 – 20. este lege Era un haos total pentru că fiecare intra și ieșea când dorea. Un lucru rău pentru pacienți și pentru medici… pentru că avea de vorbit cu aparținătorii. Nu se acorda atenția necesară pacientului! Acum,  cine vrea consult merge la Policlinică. Medicii care lucrează la Spital trebuie să-și îndrepte atenția spre pacientul internat!

 

 

Reporter: – Înseamnă că sunt mai multe argumente pentru care ați limitat accesul vizitatorilor?

Gabriel Lazany: – Nu se putea face dezinfecția corespunzătoare, dacă NU era timp de curățenie, de dezinfecție și eu consider că aceste măsuri sunt benefice pentru pacient! Legea spune clar: de la ora 15! Este lege… și eu îi rog să se conformeze. Pacienții au de mâncare și au condiții excelente, deci NU e nevie să vii cu plase de mâncare pe care să le pui pe pervaz! Vom avea și nutriționist, pentru că alimentația face parte din actul medical. Sunt mulți pacienți care au nevoie de asta. Degeaba îi dau regim special și acasă NU-l respectă. Este nevoie de îndrumare profesională.

Gabriel Lazany își trimite asistentele la cursuri de comunicare! De dragul pacienților și a normalității, în fond!

 

Reporter: – Umanizarea Spitalului Județean e următoarea etapă?

Gabriel Lazany: – Da, vom pune accent pe partea de comunicare… chiar am discutat cu doamna Cristina Mușină, președinta Ordinului Asistentelor și am rugat-o să introducă aceste cursuri de comunicare. Cea mai mare problemă o reprezintă cursurile de comunicare. Întotdeauna un conflict escaladează: la un ton agresiv se răspunde cu agresivitate, iar aceste cursuri le vor învăța să comunice. Mai e o problemă referitor la limitele profesionale ale fiecărui angajat: infirmiera are anumite atribuțiuni, asistenta are alt nivel de comunicare, ia medicul are alt nivel de comunicare. Am văzut cazuri când o infirmieră contesta diagnosticul medicului! Pare incredibil, dar sunt chestiuni pe care le-am văzut în Spital!

Reporter: – Sunt abordări îndrăznețe…

Ultima INVESTIȚIE marca Lazany: lenjeria de pat de unică folosință!

 

Gabriel Lazany:  – … reducerea infecțiilor este o altă măsură pe care vreau să o implementez. O să fim primul Spital din țară care o să folosim lenjerie de pat de unică folosință! Fiecare bolnav primește lenjerie nouă, sigilată! Vom renunța la Serviciile Spălătoriei, care erau destul de costisitoare!

Reporter: – Cum spunea europarlamentarul Corina Crețu, Spitalul Județean din Bistrița este o insulă de normalitate într-o mare de anormalitate!

Gabriel Lazany: – Noi considerăm că asta e normalitatea! Am discutat cu mulți manageri din Spitale și am ajun la concluzia că e foarte ușor să întreți un spațiu modernizat, dar trebuie să vrei! Avem investiții de-acum 10 ani care arată ca noi!

 

În ultimii 8 ani, Spitalul Județean a beneficiat de finanțări pentru modernizare, în baza unui contract încheiat între Banca Europeană de Investiții și Guvernul României.

O parte din măsurile luate de Lazany, de când a devenit manager de spital:

– a cerut aplicarea programului de vizitare a pacienților.

– a restricționat accesul firmelor de pompe funebre care agasau aparținătorii.
–  a impus regula ca personalul spitalului să poarte obligatoriu ecuson pentru a putea fi reclamați dacă e cazul.

– se implică la realizarea Centrului de Radiologie (proiect promis de Radu Moldovan)

–  a impus culori diferite ale halatelor care sunt inscripționate e spate cu funcția deținută de fiecare angajat, respectiv medic, asistent, brancardier), pentru a NU se produce confuzii în rândul pacienților.

Măsuri economice de eficientizare a banului public, prin:

– implicare medicilor în cuantificarea cât mai exactă a cazurilor tratate în Spitalul Județean pentru decontări ulterioare ale Casei de Sănătate!

– lenjerii de pat de unică-folosință pentru fiecare pacient internat, proiect care desființează Spălătoria.

– licitarea spațiilor unde sunt amplasate automate de cafea.

Proiecte de viitor:

 

– amplasarea în incinta Spitalului Județean a unui tomograf și a unui RMN

– extinderea Unității de Primiri Urgențe de la 350 m.p la 1.000 mp

– extinderea secției de Anestezie și Terapie Intensivă. Proiectul de extindere a secției de Anestezie și Terapie Intensivă pe locul fostului bloc operator se va realiza în baza unui concept nou și unic în România, acela de a transforma unitatea medicală într-un loc mai cald și primitor, care să ajute din punct de vedere psihic pacientul. Lazany spune că acest concept nou – ”Mai multă casă, mai puțin spital” – este folosit în prezent în centrele medicale din Statele Unite ale Americii.

– reabilitarea termică a „Spitalului TBC”

– reabilitarea termică a secțiilor Spitalului de pe Alba-Iulia.

 

 

Gabriel Lazany conduce Spitalul Județean din luna iulie 2017 și a semnat un contract de management cu Consiliul Județean. Treptat, noul director își imprimă stilul de conducere și abordează un management inspirat din modelele Occidentale, care pune accent pe comunicarea dintre pacient și personalul medical.

 

Emil Iustian Alexandru

error: Content is protected !!