Gavril Țărmure a susținut astăzi interviul pentru funcția de director al Centrului Cultural Municipal. Interviul a fost transmis LIVE, pe pagina de Facebook a Primăriei Bistrița.
Țărmure vrea să atragă bani europeni pentru spectacole în Bistrița! Să NU se cheltuie bani numai din buget!
Floarea Gaftone a ridicat problema finanțării instituției și i-a cerut lui Țărmure să se pronunțe asupra veniturilor viitoare, dacă va câștiga concursul.
Primul lucru pe care-l voi face referitor la buget este să consult toate posibilitățile de aplicații la Comisia Europeană pentru un proiect stufos, care să acopere nevoile pe care le avem, printr-un festival desfășurat pe 1 an, căruia să-i spunem Bis Fest care să aibă concerte, spectacole de teatru, de dans contemporan, expoziții de artă. – a declarat Țărmure.
Dezastru pe venituri proprii în mandatele lui Dorel Cosma!
Pe Organigrama Centrului Cultural Municipal sunt prinse 70 de posturi (1 post de director + 69 de posturi de execuție, din care 33 posturi reprezintă cele rezervate dansatorilor din Ansamblul Folcloric înființat în 2016).
În 2019, veniturile proprii ale instituției din încasări bilete și închirieri a reprezentat 2% din buget. Total buget: 1.5 milione de euro/an. Venituri – 26.000 de euro. În 2020 s-au încasat 13.000 de euro, repectiv 1.25% din buget.
Dacă acum găsiți instituția cu 1.25% venituri proprii, în anul 2024 la ce procent apreciați că ajungeți cu veniturile proprii ale instituției: din închirieri, din fonduri europene , precum și din administrarea patrioniului. Unde ajungeți dvs ca țintă, în 2024? – a întrebat Floarea Gaftone.
Vă spun direct: între 12 – 15 %. Ne vom concentra pe acest aspect și ne vom concentra pe atragere de fonduri. S-ar putea să fie mai mult, dacă aplicațiie pe care le înaintăm spre Comisia Europeană se vor și valida. Dar așa prin prudență, măcar între 12 – 15% vom face venituri proprii! – a completat Țărmure.
Reducerea cheltuielilor de personal! Țărmure ar vrea mână liberă pe Organigramă! Soliștii și instrumentștii angajați de Cosma sunt luați la ochi!
Pe organigrama Centrului Cutural Municipal există 70 de posturi. Ansamblul Centrului Cultural Municipal a fost înființat în 2016, la solicitarea lui Dorel Cosma și cu aprobarea primarului Ovidiu Crețu și prevede un număr de 33 de posturi (dansatori + orchestră).
Prin HCL 183/2016, Ansamblul Cununa de pe Someș a devenit Profesionist, adică membrii beneficiază de salarizare din bugetul loca și ar avea anumite obligații: coregrafii noi, repetiții, contracte-ferme etc. În mod normal, ansamblurile folclorice profesioniste ar trebui să încaseze bani în urma fiecărei reprezentații, să se auto-finanțeze.
Am avut în vedere să reduc cu foart mult, dar NU știu dacă ține de mine ca manager, pentru că ține de voința politică a Consiliului Local și cred că niciun organism politic și administrativ nu are în vedere să reducă numărul de posturi pentru că asta se numește dat afară oameni din serviciu și cred că orice primar, orice președinte de Consiliu Județean se ferește. Prin urmare, ce ține de mine, pot să spun că vom face o analiză profundă în ce privește toți angajați și vom face o propunere. – a completat Gavril Țărmure.
Elemente de NOUTATE propuse de Gavril Țărmure!
- concert săptămânal de orgă, în Biserica Evanghelică, imediat după resturare instrumentului .
- simfonii ample în Biserica Evanghelică
- festival de arte
- festival BisFest, care se va desfășura în spațiile neconvenționale, istorice din Bistrița.
- spectacol de Operă pe stadion.
- Spectacol cu Anita Hartig, Ștefan Pop, Alin Anca, Ovidiu Purcel – un cvartet de talie europeană. Eveniment care ar avea loc la inaugurarea lucrărilor de reabilitare a Bisericii Evanghelice.
Viziunea asupra folclorului!
Gavril Țărmure susține că în perioada de director la Centrul Județean Cultural, a cheltuit maxim 3-4% din buget pe muzica simfonică. 5% dn buget pe teatru
Reorganizare categorică și nu o să mai punem 90% din buget pe ansamblul folcloric și pe trupa de dansuri. Toți sunt angajați ca artiști, după modelul de a considera instituția ca fiind una de spectacole. Și salariile sunt destul de mari la unii. Nu i-am ascultat, nu am avut ocazia să ascult un cocnert de muzică populară de la Casa de Cultură, deși sunt din Bistrița. Eu sunt muzician de meserie și s-ar putea să am o opinie vizată. Avem 5.5 MILIOANE de lei buget aprobat, din care 5 MILIOANE sunt salarii. Dacă așa mare procent din buget consumi pentru producția de spectacole, să vedem și spectacolele, să vedem cât la sută se întoarce către instituție…. – a declarat Țărmure, la interviul entru postul de director.
Teatrul Profesionist la Bistrița!
Țărmure susține că în primul an de mandat va înființa un teatru la Bistrița, iar în al 2-lea an va înființa o orchestră de muzică de cameră.
Reviste Verso, Infinitezimal și Conexiuni – 3 reviste cultural-literare care cheltuie 100.000 de lei pe editare. Revista Verso a fost preluată de la Universitatea din Cluj, care nu a mai susținut-o. Infinitezimal – revistă pluridisciplinară pe care Țărmure vrea s-o păstreze. Revista Conexiuni va fi păstrată, dacă Țărmure iese director.
1.8 MILIOANE de euro/an ar fi costul proiectului propus de Țărmure, dar având în vedere conjunctura actuală, dacă va deveni manager, va negocia programele pe care le poate implementa rapid încadrându-se în sumele preconizate în acest an.
Bugetul Casei de Cultură pe 2021: 1 MILION de euro (aproape 80% merge pe salarii!
Cheltuieli cu salariile: 770.000 de euro (3.85 MILIOANE de lei).
Buget de evenimente: 230.000 de euro (1.159.000 lei ).
Țărmure vs. Șular pentru funcția de director! Azi e interviul, mâine se anună câștigătorul!
Gavril Țărmure și Claudiu Șular sunt cei 2 finaliști care au rămas în cursă pentru funcția de director. Mihai Berbunschi, Ciprian Moldovan, Ion Bradea și Florin Ormenișan au fost descalificați deoarece NU au îndeplinit condițiile impuse.
Comisia de concurs va face o analiză a interviului la care a participat cei 2 candidați și marți se va pronunța asupra câștigătorului.
Din comisie face parte: Mircea Oliv (critic de artă), Vasile Filip (profesor), Luca Toncean (pianist), Mihai Ruști (șef-serviciu Primărie), Floare Gaftone (secretar municipiu).
AICI puteți vedea interivul susținut de Gavril Țărmure, interviu transmis on-line!
Citiți și:
La capitolul „Cultură” e loc de mai bine. Deşi primăria Bistriţa cheltuie anual un milion de euro , nu a reuşit să facă evenimente importante în oraş, iar tinerii sunt total neglijaţi. Din cauza lipsei de viziune a fostei administratii, in organizarea evenimentelor culturale la Bistrita dominau bâlciuri și festivaluri constituite in manifestari de tip „Cântarea României” din perioada comunistă. In campania electorală primarul Ioan Turc promitea finanțarea doar doar pentru activități culturale de calitate si stoparea hemoragiei financiare pe activități culturale minore, lipsite de relevanță: ”Mă simt jenat când văd, la unele manifestări, oameni mai mulți pe scenă decât cei care se uită. E nevoie de proiecte care să individualizeze Bistrița”.