Anul 2023 este anul în care se va lucra ”enorm de mult” în Bistrița, spune primarul Ioan Turc, care îi asigură pe locuitorii orașului că lucrările se vor desfășura în ritm susținut.
Prezent într-o emisiune la Radio de Bine, edilul Bistriței a vorbit despre șantierele deschise în Bistrița.
Ioan Turc a recunoscut că nici lui nu îi place cum arată municipiul Bistrița în momentul de față, dar spune că orașul va arăta diferit la finalul anului.
”Categoric că nu îmi place cum arată orașul acum, dar vorba unui apropiat: nu poți să faci omletă dacă nu spargi ouăle. Mă preocupă disconfortul pe care oamenii îl au pe perioada acestor șantiere, știu că traficul e îngreunat, chiar și pentru oamenii care circulă cu bicicletele sau pe jos. Nu e ușor, dar nu există alternativă. Dacă vrei să ajungi cât mai repede într-un anumit punct, ești obligat că ataci pe mai multe fronturi. Acesta este și motivul pentru care aceste șantiere au fost deschise. De fapt sunt două motive. Unul ține de anumite constrângeri pe care proiectele finanțate din bani europeni le aduc. Ele trebuie finalizate anul acesta, până la final, asta în situația în care Guvernul – pentru că am înțeles că se poartă anumite discuții cu Comisia Europeană – nu va reuși să convingă Comisia pentru ca perioada să fie majorată cu niște luni de zile. Rămâne de văzut. Un alt motiv este că am atacat și alte proiecte, proiecte pe care le-am inițiat eu din dorința de a avea cât mai repede un oraș așa cum ne dorim. Îi asigur pe toți că, la finalul acestui an, orașul va arăta cu totul diferit de modul în care arată astăzi (n.r. – 13 februarie)”, a spus primarul.
Ioan Turc spune că anul 2023 este anul în care se va lucra ”enorm de mult” în Bistrița.
”Acesta este un an în care, cu ajutorul lui Dumnezeu, se va lucra mult, enorm, fără precedent. Din punctul meu de vedere, nici în anul în care s-a construit orașul, în perioada comunistă, nu s-a lucrat într-un an mai mult de cât se va lucra în acest an în Bistrița. Sunt deschise fronturi de lucru, finanțarea este asigurată”, a completat sursa citată.
Primarul a vorbit și despre modificările aduse celor două mari proiecte de mobilitate urbană pe care municipalitatea le derulează cu finanțare europeană.
”Eu am modificat o serie de proiecte, știu că aceste modificări au condus și la anumite întârzieri, dar nu puteam să îmi permit niciun fel de compromis. Două proiecte majore – Linia Verde și Reconfigurarea axei de transport public Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului – sunt proiecte pe care le-am preluat de la vechea administrație, dar pe care le-am gestionat eu. Hârtiile le-am preluat de la vechea administrație. În momentul în care m-am uitat pe aceste proiecte și am văzut că pavajul care urmează să se pună pe trotuarele din oraș e pavaj de hală , credeți-mă am să vă arăt cum se prezintă o pavelă și o să vedeți că e pavaj care se pune în halele de producție. Când am observat că firele de telefonie, de internet, rămân pe stâlpi. Vedem cu toții cum arată orașul, e o imagine de oraș dintr-o țară de lumea a treia. Când am observat că pe zone centrale din oraș, cum e strada General Grigore Bălan sau Independenței, se pune același pavaj de hală, când am observat că facem lucrări fără să schimbăm conducte, am spus că nu se poate și sunt obligat, cu orice risc, să fac corecții. Și am făcut aceste corecții. Suntem în momentul de față în procedură de atribuire a contractului pentru piatră naturală și pentru noul tip de pavaj, pe care chiar oamenii l-au ales în urma unei consultări publice. După ce închidem această procedură, practic nu ne mai stă în față nimic pentru finalizarea lucrărilor decât problema conductelor. (…) Aquabis trebuia, la această oră, să fi terminat modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canal în Bistrița. (…) În 2021 și anul trecut am reușit inclusiv cu concursul Aquabis să schimbăm rețelele de apă și canal. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acest an pentru că presiunea și pe bugetului municipiului este foarte mare și soluția rămâne de identificat foarte repede. Spun acest lucru pentru că vom da drumul la lucrări de îndată ce se face vreme bună”, a explicat Turc.
Edilul Bistriței îi mai asigură pe bistrițeni că la finalul anului vor putea vedea o altă față a orașului.
”Îi asigur pe bistrițeni că lucrările vor avansa cu ritm susținut. La finalul anului, oamenii vor avea bucuria de a vedea un oraș prefigurat. Nu vor fi toate lucrările finalizate, eu am spus acest lucru, sunt mult șantiere deschise și vom deschide și alte șantiere. Și îmi asum acest lucru pentru că s-a trăit într-o lentoare inimaginabilă. Spuneți-mi vă rog frumos – și nu e neapărat o întrebare retorică – ce s-a făcut în ultimii 20 de ani remarcabil în Bistrița?”, a mai completat edilul.
Întrebat dacă s-a gândit că toate aceste șantiere deschise în oraș l-ar putea costa capital electoral și ar putea avea efect negativ la alegerile viitoare, Ioan Turc a răspuns: ”Eu nu mă gândesc – și nu sunt ipocrit când spun asta – eu, astăzi, nu mă gândesc la viitoarea mea candidatură. Știu un singur lucru: că trebuie să îmi fac datoria, indiferent care ar fi costurile. Să nu uităm că eu nu mi-am început mandatul așa cum ar fi trebuit, adică în mai 2020, ci l-am început în noiembrie 2020, în plină pandemie. 2021 a fost un an foarte greu, dar cu toate acestea s-au întâmplat multe lucruri în Bistrița. Anul trecut la fel. Anul acesta, ceea ce s-a răscolit – și mă refer la axele de mobilitate pentru că alte șantiere le-am închis – se va transforma mult în bine, adică vom scăpa de cea mai mare parte a disconfortului. Insist, repet, vom deschide și alte șantiere și dau câteva exemple – pasajul subteran care va uni strada Tărpiului cu strada Gării, la viitoarea piață nouă, care va fi una dintre cele mai moderne din această țară. E limpede că vom continua cu șantierele, dar știu că pe oameni îi interesează ca traficul să se desfășoare cât mai fluent, ca trotuarele să fie bune, spațiile verzi să fie curate. Știu ce așteaptă oamenii, iar multe din aceste lucruri se vor întâmpla până la finalul anului”.