Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Servicii de Alimentare cu Apă şi de Canalizare în judeţul Bistrița-Năsăud a aprobat noul plan privind evoluția tarifelor la apă și canalizare. În urma acestei hotărâri, tariful la apă se va majora cu 29% și prețul pentru canalizare va crește cu 39%.
În aceste condiții, în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, consilierului USR Nicolae Pavelean, care a inițiat și o petiție împotriva majorării tarifelor la apă și canalizare, i-a solicitat primarului Ioan Turc să precizeze care a fost votul său în ceea ce privește noul plan.
”Am aflat că s-au votat aceste majorări nu tocmai justificate. Aș dori să știu cum a votat primarul în Adunarea Generală și cum poate să ne explice votul său, cum poate să ne dea un răspuns celor care am semnat petiția ”Spune NU majorării tarifelor la apă și canalizare””, a întrebat Pavelean.
”Votul a fost dat conform hotărârii Consiliului Local. Nu puteam să votez altfel, ar fi fost profund nelegal”, a răspuns primarul Ioan Turc, care a făcut o serie de completări legate de acest subiect.
”Ținând cont de faptul că în Bistrița sunt zeci de străzi care nu au apă și canalizare, dacă ținem cont de faptul că prin Masterplanul de apă și canal urmează să fie derulate investiții de 42 de milioane de euro, dacă ținem cont de faptul că foarte mulți cetățeni așteaptă aceste investiții în infrastructura de bază și de faptul că Aquabis este obligată să contracteze un credit pentru cofinanțarea acestor lucrări, eu cred că important în acest moment moment pentru oraș este să ne asigurăm că lucrările vor fi realizate și că Masterplanul pentru municipiul Bistrița va deveni realitate. Este și motivul pentru care am avut mai multe întâlniri cu conducerea Aquabis și cu ADI Apă – Canal. Dacă și-au structurat cât se poate de exigent prețul, dacă au făcut tot ceea ce depindea de ei din punct de vedere economico-administrativ pentru ca prețul să scadă, acest lucru poate fi evidențiat în urma unui audit. Primarul nu are competențe pentru a analiza și nici date suficiente pentru a analiza structura la detaliu a prețului la apă. Obligația pe care o am este aceea de a îi asigura și de a garanta cetățenilor că lucrările prevăzute în Masterplan vor fi făcute. Să nu uităm că pe culoarele de mobilitate, pe axe, pe drumul Tărpiului, Aquabis trebuie să intervină neîntârziat pentru schimbarea unor tronsoane de conducte de apă și canalizare. O mențiune: indiferent cum am fi votat noi, indiferent care ar fi fost votul Consiliului Local în legătură cu poziția municipiului Bistrița în ADI Apă-Canal, aceste tarife ar fi fost majorate pentru că, din nefericire, municipiul Bistrița are doar un vot”, a adăugat Ioan Turc.
Primarul a mai menționat că, în cazul în care aceste investiții nu se vor realiza, se va analiza posibilitatea ieșirii municipiului din ADI Apă-Canal.
”Nu ascund faptul că, în situația în care Aquabis și ADI Apă – Canal nu se vor ține de cuvânt în legătură cu investițiile pe care s-au angajat să le facă în municipiul Bistrița, atunci vom studia foarte atent modalitatea prin care să ieșim din ADI Apă-Canal. Din punct de vedere economic, Bistrița are o cotă de 81% din portofoliul Aquabis. Din păcate, această cotă foarte mare nu a venit pachet și cu o pondere a votului pe care municipiul îl are în ADI Apă-Canal. Dincolo de exercițiile de imagine, avem o realitate cât se poate de neplăcută la nivelul orașului, conducte îmbătrânite, pierderi de apă și îi asigur pe cetățeni că, dacă nu se intervine cu privire la schimbarea conductelor pe infrastructura existentă, pe traseele deja cuprinse în acest tip de lucrări, oricum plătim un preț mare și ar urma ca să plătim un preț și mai mare pentru că pierderile sunt foarte mari. Adică avem o alegere de făcut: susținem realizarea unor investiții sau asistăm la modul în care sistemul se învechește și ne stoarce de bani pe zi ce trece”, a mai spus edilul Bistriței.
În urma aprobării majorării cu 29% a prețului la apă și cu 39% a prețului pentru canalizare, tariful va crește de la 8,62 de lei/metru cub la 12,06 lei/metru cub.