”Proiectul pe care l-am propus în urmă cu câteva zile, acela de lotizare a terenului din zona Dealul Cocoșului (Wonderland), de viabilizare prin lucrări de infrastructură și de concesionare la un preț modic în vederea construirii de case a provocat numeroase reacții, marea majoritate favorabile” spune președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.
Acesta a întocmit o listă cu 10 argumente în favoarea unui astfel de proiect:
- Populația orașului scade și îmbătrânește. La ultimul recensămant, cel din 2011, populația Bistrței era de 75.076 de locuitori, față de 81.259 de locuitori înregistrați la recensământul din anul 2002.Realitatea este mai severă decât o arată statisticile, deoarece majoritatea familiilor declară la domiciliu rudele plecate în străinatate sau în țară.
- Cauza acestui fenomen este aceea că orașul a devenit neatractiv pentru o bună parte a populatiei sale active. Migrația din Bistrița este un fenomen mai vechi. Dacă la început bistrițenii au preferat străinătatea, în ultimii ani deststinția este cu preponderență Clujul. Majoritatea studenților bistrțeni rămân la Cluj, dar pleacă și mulți meseriași și antreprenori.
- Scăderea și îmbătrânirea populației are efecte severe asupra viitorului orașului. Diminuarea populației active și implicit a forței de muncă va fi principala cauză a reculului economic în industrie, comerț si servicii.
- Orașul are nevoie de un proiect care să-l scoată din stagnare și să le ofere oamenilor perspectiva unei vieți mai bune la Bistrița. Atribuirea prin concesiune a cca 3000 de loturi de teren pentru case, la un preț modic, cu toate utilitățile aferente, in zona Dealul Cocosului, poate fi parte a unui asemenea proiect.
- Cele 3000 de loturi a cate 500 de mp vor fi atribuite, in ordinea solicitării, tuturor persoanelor active, fară discriminare.
- Piața arată faptul că valoarea unui teren pentru casă, cu utilități, costă cât construcția propriu-zisă. Rezolvarea problemei terenului și a utilităților le va permite bistrițenilor să-și aloce resursele financiare obținute prin programe specifice ( ex. prima casă), prin credite sau din resurse proprii doar pentru edificarea caselor.
- Investițiile realizate in Wonderland sunt nesustenabile economic si funcțional. Pârtia este o gaură neagră iar viitoarele investiții in agrement sunt incerte ca impact. Vitalizarea întregului perimetru de cca 200 de ha prin lucrări de infrastructură (apă, canalizare, gaz, curent si iluminat pubic, rețea stradală etc), presupune cheltuieli suplimentare, dar acestea vor justifica economic și social și banii investiți pentru funcțiunile de agrement.
- Extinderea orașului în zona Dealul Cocosului va salva orașul vechi. Astăzi, terenurile pentru construcții în intravilanul orașului sunt tot mai puține și mai “ vânate”. La presiunea unor dezvoltatori imobiliari, unii decidenți din primărie au “cedat’’. Așa au apărut blocurile intre case si alte aberații urbanistice care afectează orașul și fac zile negre unor oameni nevinovați. Pe de altă parte, mulți bistrițeni și-au construit case acolo unde au avut teren, pe dealuri sau in zone fară utilități. Acest fenomen trebuie sa inceteze. O noua zonă de locuințe, viabilizată, va oferi o oportunitate pentru cei care isi doresc o casă si va relansa piața construcțiilor in oraș.
- Zona Dealul Cocosului este ideală pentru extinderea orașului. Terenul este bun, peisajul este agreabil si aerul curat. Printr-un plan urbanistic ar urma să fie prevăzute toate detaliile unui cartier modern si cochet: modalitatea de lotizare a terenului, organizarea rețelei stradale, silul arhitectural, regimul de aliniere si inălțime, dezvoltarea infrastructurii, fără nici o derogare !
- Pentru a produce efectele scontate, acest proiect trebuie realizat în complementar cu alte măsuri economice si sociale. In anul 2006, am propus consiliului local realizarea unui parc industrial și a unui campus pentru învațământul universitar tehnic la Sarata. Administrația PSD a amenajat parcul in 10 ani, cu numeroase greșeli tehnice și a abandonat proiectul campusului. Cred că se impune reevaluarea întregului proiect in vederea atragerii de activități economice inovative și de calificare superioară, acasă, a viitorilor specialiști. Totodata, scolile de meserii trebuie să devină prioritate iar organizarea si susținerea lor gestionată de un parteneriat între administrația locală, mediul antreprenorial si inspectoratul scolar, pe modelul de succes care funcționează la Oradea.
Reamintim că președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a sugerat Primăriei Bistrița să ofere tinerilor parcele de 5 ari pentru construcția de case în zona Wonderland.