Consiliul Local Bistrița a adoptat marți, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre care prevede aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Sanie de vară în municipiul Bistrița”.
În timpul dezbaterilor pe marginea acestui proiect, primarul Ioan Turc a luat cuvântul și a precizat că este absolut convins că această investiție va fi un succes.
”Așa cum am spus în repetate rânduri, pârtia de schi este o gaură neagră pentru buzunarul bistriţenilor. Știe toată lumea acest lucru. Prin investiția privind sania de vară, vom rezolvăm două lucruri. Primul: oferim concitadinilor noștri, locuitorilor județului Bistrița-Năsăud și oamenilor din întreaga regiune o facilitate deosebită de agrement, de petrecere a timpului liber, de divertisment. Doi: astupăm gaura neagră din Cocoș, prin cuprinderea infrastructurii deja edificate prin noua investiţie. (…) Eu nu continui proiecte falimentare. Dacă s-ar fi făcut sanie de vară și nu pârtie de schi, astăzi am fi avut acolo o investiţie care i-ar fi bucurat pe oameni şi care ar fi adus bani în bugetul local. Țin să vă informez că o investiţie similară există și la Topliţa, dar mult mai mică decât ceea ce vrem să facem noi, și aceasta are un grad mediu de încărcare de 70-80%. Peste tot pe unde există astfel de investiţii, toate sunt profitabile. Nu avem niciun fel de emoţie cu privire la succesul saniei de vară. De aceea, vă rog să înțelegeți că prin această sanie de vară ne propunem să astupăm o gaură neagră. Acum, acolo este o gaură neagră. Prin investiția pe care o vom face, totul va deveni și profitabil din punct de vedere economic, deși prioritatea noastră este de a oferi bistrițenilor facilități reale pentru petrecerea timpului liber”, a spus primarul Ioan Turc.
Primarul a vorbit și despre studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiții, document care a stârnit un val de reacții în spațiul public. În loc de municipiul Bistrița, în studiu figura municipiul Sibiu.
”Studiul de fezabilitate este un document extrem de serios, pe care s-a lucrat. Am avut nu mai puțin de şase întâlniri cu caracter tehnic în care au fost luate în discuție toate elementele de interes pentru ca acest studiu să fie conform. Am analizat două scenarii și ne-am oprit asupra unuia dintre ele din motive absolut obiective atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic. (…) Realizatorul studiului de fezabilitate ne-a asigurat, în urma studiului geotehnic, că această investiţie poate fi realizată pe Pârtia Cocoş. În ceea ce privește eroarea care s-a inserat, regretabilă, ea este în partea descriptivă a studiului de fezabilitate. În ceea ce privește componenta tehnică, vă asigur pe toți că este un document extrem de serios. Nu există niciun fel de suspiciune cu privire la validitatea, corectitudinea acestui studiu de fezabilitate, pe componenta tehnico-economică, iar cele câteva erori au fost îndreptate. Conform concluziilor studiului geotehnic și ale studiului de fezabilitate, nu există probleme de natură geotehnică pentru realizarea acestei investiții”, a spus Ioan Turc.
Edilul Bistriței a punctat că această sanie de vară va costa circa 29 de milioane de lei și va avea cel mai lung traseu din România.
”Sania de vară va avea un traseu de 1.150 m la urcare şi 2.640 m la coborâre, urmând să fie cel mai lung traseu din România. Am văzut că s-au făcut comparații absolut nefericite cu proiectul de la Sibiu. Da, într-adevăr, societatea care a realizat studiul de fezabilitate pentru Bistrița a realizat și studiul pentru un alt proiect la Sibiu, dar există diferențe majore. Noi preconizăm că această investiție va consta undeva la 29 de milioane de lei pentru o sanie de vară care va avea pe componenta de urcare 1.150 m și pe cea de coborâre 2.640 m, practic cel mai lung traseu din România. Ceea ce se face la Sibiu și care costă cu 15 milioane de lei mai mult decât ar urma să plătim noi, este cu totul altceva. Este vorba despre o zonă de agrement care cuprinde și o sanie de vară cu o componentă de 692 m la urcare şi o componentă de 963 m la coborâre”. Cred că se vede clar diferența dinte ele”, a mai spus Ioan Turc.
Primarul a mai făcut precizări și cu privire la sursa de finanțare pentru această investiție.
”Pentru ca bugetul public să nu fie grevat de realizarea acestei investiții, intenţionăm să mergem pe o formulă de tip credit-furnizor, în așa fel încât ratele care se vor întinde pe câţiva ani să fie plătite din veniturile care se vor realiza prin exploatarea saniei de vară. (…) Investiţia se va plăti practic din încasările pe care le vom face”, a completat Ioan Turc.
În timpul dezbaterilor, consilierii municipali Nicolae Pavelean (USR) şi Augusta Săsărman (PSD) i-au solicitat primarului loan Turc să retragă proiectul de pe ordinea de zi, dar acesta a spus: ”Nu consider că este oportună retragerea proiectului de hotărâre pentru că tic-tac, tic-tac, ceasul măsoară și nu vrem să batem pasul pe loc. (…) Sunt absolut convins că genul acesta de investiție, care deja merge la Toplița și în alte zone, va merge și la Bistrița. (…) Nu este o investiţie meteo sensibilă, ci este o reală variantă de agrement în Bistrița”.
În cele din urmă, proiectul a fost supus votului și a fost adoptat de Consiliul Local Bistrița cu 16 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 4 abțineri.
Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de consilierii locali, sania de vară ar urma să fie construită în 7 luni şi să fie utilizată 300 de zile pe an.