Primarul Bistriței, Ioan Turc, afirmă că prinde contur o promisiune pe care a făcut-o în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din toamna anului 2020, aceea de face demersuri pentru a facilita dezvoltarea unei noi zone rezidențiale în municipiu, mai exact în zona Cocoș.
”Eu nu sunt adeptul frânării orașului. Dimpotrivă, încurajez dezvoltarea lui, sunt un om care vrea ca orașul acesta să duduie economic. În acest context, precizez că o promisiune pe care am făcut-o în campania electorală prinde contur. Este vorba despre promisiunea referitoare la dezvoltarea unei noi zone imobiliare, rezidențiale, în zona Cocoș. Anul acesta vom demara, și sper că vom și finaliza, un Plan Urbanistic Zonal pentru o suprafață de 15 hectare în zona Cocoș. Discutând despre 15 hectare, care nu înseamnă foarte mult, eu cred că soluția optimă e construirea unor locuințe colective mici. Adică, mă refer la acele imobile cu regim de înălțime P+2+ER (etaj retras). Nu sunt adeptul mansardelor. Apreciez că blocurile cu etaj retras, cu terasă arată mai modern, mai bine decât acoperișurile acelea pe care fiecare proiectant sau arhitect le vede în felul lui și care, repet, nu arată bine. Așadar, eu cred că vom avea în zona Cocoș câteva mii de apartamente care vor calma piața imobiliară – să nu uităm, piața este întotdeauna rezultatul unui proces de cerere-ofertă – și care vor pune la dispoziție un habitat de locuire pe care eu îl apreciez ca fiind ideal. Acolo aerul este curat, zona este splendidă. Să nu uităm nici faptul că avem aici avem apă și canalizare. Bineînțeles, ele trebuie aduse la parcele, ceea ce presupune o altă cheltuială, dar este esențial ca în Bistrița să se construiască și să se construiască bine”, a spus primarul în emisiunea ”Administrația la zid” de la Radio Someș.
De asemenea, în timpul emisiunii, primarul Ioan Turc a vorbit și despre noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului.
”Lucrăm la tema de proiectare. Vom scoate în acest an la licitație actualizarea PUG-ului municipiului Bistrița. De fapt, vom avea un nou PUG al municipiului. Din păcate, așa cum oamenii deja știu, vechea administrație a operat cu două PUG-uri. Unii spun că s-au operat chiar cu trei PUG-uri. E un fapt, o realitate. Această informație circula în spațiul publică încă din 2019 încoace. Am concluzionat că da, este real acest lucru. Am dispus ca raportările să se facă doar la varianta afișată, cea de pe site, nu și la varianta din arhivă. În acest moment așa se lucrează la nivelul Serviciului de Urbanism, pe o singură variantă, dar trebuie să recunoaștem că PUG-ul care a fost aprobat în anul 2013 este unul profund deficitar, greu de gestionat, inclusiv de colegii mei din Serviciul de Urbanism, pe care chiar îi înțeleg că sunt puși, nu de puține ori, în dificultate”, a explicat Ioan Turc.
Primarul Bistriței a mai adăugat că, până când va fi gata noul PUG, întrucât există o mare presiune legată de solicitările de a se construi blocuri între case, municipalitatea va adopta un regulament care vizează locuințele colective mici.
”Cea mai mare presiune este legată de solicitările de a se construi blocuri între case, despre asta este vorba. Este și motivul pentru care vom aproba luna viitoare o hotărâre de Consiliu Local cu un regulament pentru locuințele colective mici, în așa fel încât, în condițiile în care PUG-ul nu explicitează decât foarte vag ce înseamnă locuință colectivă mică, în condițiile în care o sumedenie de antreprenori abuzează practic de acest concept și trântesc adevărate blocuri între case, lucru care s-a întâmplat frecvent și agresiv în ultimii ani, în condițiile în care oamenii sunt supărați, pe bună dreptate, pe acest lucru, până la un alt PUG vom reglementa această problemă printr-o hotărâre de Consiliul Local. Nu este cea mai bună variantă. Repet, cea mai bună variantă, varianta optimă este un nou PUG sau să faci PUZ-uri peste tot prin oraș, ceea ce presupune ani și ani de zile. Suntem cât se poate de atenți la această problemă, mai ales în condițiile în care eu nu sunt un adept al frânării orașului. Dimpotrivă, sunt un om care încurajez dezvoltarea, sunt un om care vreau ca orașul acesta să duduie economic”, a adăugat Ioan Turc.
Întrebat dacă se va extinde zona de intravilan a municipiului Bistrița, Ioan Turc a răspuns: ”Având în vedere că PUG-ul studiază și această componentă de extindere a intravilanului, cu siguranță că perimetrul intravilanului se va extinde. Dar nu se va extinde în neștire. Specialiștii vor studia și impactul economic cu privire la extindere, pentru că sarcina de a asigura utilitățile elementare – apă, canalizare, drum – este a autorității locale. Atunci trebuie să fim atenți la modul în care ne extindem”.
Bunăziua. Zona Lempeș când are să fie luată în considerare să fie trecută în intravilan ?
Mulțumesc
Totul la primarul Turc e la viitor, numai promisiuni de campanie electorală!
NU !
Si cu impactul de MEDIU este cineva interesat ?