Președintele Klaus Iohannis a declarat că școala va începe la data de 14 septembrie, chiar dacă situația e diferită față de anii anteriori.
”Școlile se vor deschide pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută, chiar dacă situația e diferită față de anii anteriori. Este foarte important ca școala să înceapă fizic, copiii trebuie să meargă la școală, să învețe, să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru, e nevoie de regulamente și proceduri speciale în vremuri de epidemie, și la ele lucrează Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Acolo unde nu se va putea, se va interveni pentru a permite desfășurarea învățământului online”, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferință de presă.
În ceea ce privește protecția în unitățile de învățământ, șeful statului a adăugat că măsurile nu sunt complicate, sunt cele de bază – purtatul măștii, păstrarea distanței, igiena mâinilor.
”Măsurile nu sunt complicate. Lumea să nu-și imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleași: masca, distanța, igiena. Acestea sunt regulile. Restul sunt chestiuni de specialitate: ce se face când se constată că un elev este bolnav, ce se face când într-adevăr în școală apar cazuri de boală, care școală se închide, care nu se închide. Acestea deja sunt chestiuni de specialitate și vor fi tratate de cei care sunt în specialitate, adică cei de la Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar, conducerea școlii, autoritățile locale și așa mai departe”, a adăugat președintele.
Întrebat care ar fi mesajul pe care l-ar transmite părinților care nu doresc să semneze declarația pe propria răspunderea, în calitate de profesor și nu de președinte, Klaus Ioahnnis a răspuns: ”Toți părinții au o preocupare firească față de sănătatea copiilor. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși, iar dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă și să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate birocratice, dar fiecare – părinții, școala, autoritățile – trebuie să-și asume răspunderea care îi revine”.
De asemenea, președintele a fost întrebat dacă există în rândul cadrelor didactice o evaluare a abilităților în privința predării online și a afirmat că Ministerul Educației a organizat cursuri pentru profesori, pentru a-i pregăti. De asemenea, Ministerul a pregătit și platforme online, care pot fi folosite pentru predarea online.