Am fost foarte mirat de reacția domnului Ioan Țintean, președintele ALDE Bistrița-Năsăud, față de criticile pe care le-am formulat la adresa recentelor modificări la Codul Fiscal. Mă așteptam ca domnia sa, la experiența pe care o are, să se raporteze cu luciditate și detașare la aceste modificări, nu să reproducă mecanic un punctaj primit de la partid și să mă atace la persoană.
Îl respect pe domnul Țintean fiindcă are o vârstă onorabilă, mai precis de două ori vârsta pe care o am eu, dar remarc faptul că domnia sa nu a reușit, în patru ani de mandat de deputat, să aibă nici măcar jumătate din numărul de inițiative legislative pe care le-am avut eu în primele 9 luni de activitate de parlamentar. De la începutul acestui an, eu am inițiat 33 de proiecte de legi, iar dl. Țintean, în perioada 2008 — 2012, a inițiat 16 legi. Îmi pare rău că amintirile președintelui ALDE Bistrița-Năsăud despre mandatul său de deputat se limitează la ‘a umbla creanga prin lume pe banii poporului’. Eu mi-am luat treaba în serios, sunt unul dintre cei mai activi parlamentari, și, în toate lucrurile pe care le fac, am în vedere, înainte de orice, interesele bistrițenilor.
Cu privire la modificările aduse de actuala putere la Codul Fiscal, poate că eu nu înțeleg politicile fiscale dezastruoase ale PSD-ALDE, dar am o veste proastă pentru domnul Țintean: nimeni nu le înțelege! La fel de ‘amatori’ și de ‘nepricepuți’ ca mine sunt toți cei ce contestă măsurile luate în acest sens de guvern, inclusiv marile asociații de afaceri din România, patronatele, Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerț a Statelor Unite ale Americii, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, sindicatele, primăriile, și enumerarea ar putea continua. Recunosc, ar trebui să mai pun burta pe carte, împreună cu reprezentanții instituțiilor pe care le-am amintit. Sigur am putea lua lecții de la domnul Ținteanu, un om cu o carieră impresionantă în funcții publice, cu o experiență de loc de neglijat în economie și finanțe, în mare parte acumulată în vremuri tulburi, adică în comunism.
Mi-aș dori ca firmele și instituțiile din Bistrița-Năsăud, precum și angajații acestora, să nu fie copleșiți de obligația de a modifica, începând cu data de 1 ianuarie 2018, aproximativ 70 de mii de contracte de muncă active din județ. Mi-aș dori ca investitorii să se înghesuie în România și să mergem de pe o autostradă pe alta, nu să avem cele mai mici investiții din ultimii 10 ani.
Mi-aș dori ca oamenii să aibă cu adevărat salarii mai mari de anul viitor, nu salarii mai mici sau cel mult mai mari cu 2 lei, așa cum ne explica domnul ministru Mișa. Mi-aș dori ca leul să fie puternic în fața euro și să avem un ROBOR suportabil, nu să constatăm că avem de plătit, de pe o zi pe alta, tot mai mult pentru creditele pe care le-am contractat. Mi-aș dori să nu crească zi de zi prețurile la combustibili, energie electrică, gaze, pâine, carne și ouă.
Din păcate însă, în România și în județul Bistrița-Năsăud nu curg doar lapte și miere. Domnule Țintean, în calitate de membru al coaliției de guvernare, nu vreți să vă concentrați pe muncă? Eu nu încurajez nemunca. Dimpotrivă, vă încurajez să vă consumați energia pe rezolvarea problemelor cetățenilor acestui județ. În calitate de tânăr parlamentar naiv din opoziție, promit să vă semnalez și în continuare toate neregulile pe care eu nu le pot corecta în Parlament pentru că se opune majoritatea PSD-ALDE.
Ionuț Simionca, deputat PMP