Deputatul PMP Ionuţ Simionca a depus în Parlament o propunere legislativă cu care speră să îi ajute pe beneficiarii de ajutor social apţi de muncă să îşi găsească un serviciu în cel mai scurt timp. Mai precis, acesta a iniţiat o propunere pentru modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, potrivit căreia beneficiarii de ajutor social vor putea presta orele de muncă în folosul comunităţii şi la societăţi comerciale, nu doar la instituţii şi servicii publice de interes local, ca în prezent.
Primăriile vor publica online o listă cu persoane disponibile, iar firmele îşi vor putea alege muncitorul dorit, achitând contravaloarea muncii prestate de acesta administraţiei publice locale.
„Am depus la Camera Deputaţilor o propunere legislativă de reintegrare pe piaţa forţei de muncă, cu ajutorul noilor tehnologii, a beneficiarilor de ajutor social. Există un proverb vechi, nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine. Varianta actualizată a acestui proverb e următoarea: eMuncă, ePâine. Iniţiativa aduce ca noutate şi obligarea primărilor de a publica pe site-ul propriu o serie de documente privind munca asistaţilor social astfel încât oferta de forţă de muncă să se întâlnească cu cererea de pe piaţa locală de muncă„, a declarat Ionuţ Simionca.
În opinia acestuia, iniţiativa legislativă amintită aduce beneficii tuturor părţilor implicate. „În esenţă, prin instituirea obligaţiei asistaţilor sociali de a lucra şi în beneficiul societăţilor comerciale, se creează premisele pentru creşterea stimei de sine a celor mai defavorizaţi membri ai comunităţii care trăiesc din ajutorul social, astfel încât aceştia să devină membri activi ai comunităţii, persoane care generează venituri. În acelaşi timp, se creează premisele pentru continuarea relaţiei cu firmele respective în baza unor raporturi de muncă, în condiţiile în care aceste persoane înţeleg că munca lor este necesară şi că ar putea fi răsplătită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Mai mult, firmele sunt cointeresate să obţină o forţă de muncă relativ ieftină, în condiţiile unei pieţe a muncii care este cuprinsă de o criză profundă. În plus, bugetul local obţine o nouă sursă de finanţare„, a explicat parlamentarul de Bistriţa-Năsăud.