În intervenţia sa de la tribuna Camerei Deputaţilor, preşedintele organizaţiei Bistriţa-Năsăud a Mişcării Populare, Ionuț Simionca, a sărit în apărarea micilor întreprinzători, cei care duc greul susţinerii economiei româneşti, vorbind despre obligativitatea dotării micilor contribuabili, de la 1 noiembrie 2018, cu aparate de marcat cu jurnal electronic: „Actuala putere PSD-ALDE a pus gând rău micilor întreprinzători din România, atacându-i, în acest an, în valuri succesive, cu modificări legislative şi fiscale ce au produs grave dezechilibre în economia şi societatea românească”.
Pentru exemplificare, deputatul a povestit episodul petrecut luna trecută, când proprietara unei mici patiserii din Iaşi l-a poftit afară din magazinul său pe un fost prim-ministru, reproşându-i, printre altele, regimul împovărător al fiscalităţii şi lipsa forţei de muncă autohtone.
În opinia lui Ionuţ Simionca, această măsură adoptată de reprezentanţii puterii reprezintă încă un episod al „Marii Ţopăieli Fiscale”, care are cel puţin trei neajunsuri majore. Primul este legat de faptul că măsura nu poate fi adusă la îndeplinire pentru că nu există pe piaţă destule aparate de marcat cu jurnal electronic, operatorii autorizaţi nefiind în măsură să facă faţă valului de cereri. Al doilea neajuns este legat de costurile suplimentare greu de suportat pentru micii întreprinzători, costuri pe care le implică achiziţionarea şi instalarea noului echipament. Însă cel mai important neajuns este legat de faptul că Fiscul nu şi-a modernizat infrastructura informatică pentru a putea prelua informaţiile: „Casele de marcat cu jurnal electronic, de ultimă generaţie, vor trebui puse în legătură cu sistemul informatic învechit al ANAF, care de curând a împlinit 20 de ani. Să ne amintim, că, în luna martie, serverele ANAF au stat blocate şi site-ul ANAF a fost inaccesibil aproximativ o săptămână”.
La finalul declaraţiei sale politice, Ionuţ Simionca le-a cerut celor din coaliţia PSD-ALDE să înceteze şicanarea antreprenorilor români: „Încetaţi să îi mai hărţuiţi pe micii întreprinzători! Încetaţi să mai decimaţi afacerile româneşti care s-au construit cu mult efort şi cu multe sacrificii! Vă somez să nu închideţi până şi patiseriile românilor!”
Autorităţile au estimat că trebuie înlocuite aproximativ 800.000 de case de marcat, din care 100.000 la firmele mari şi mijlocii şi 700.000 la firmele mici. Preţul unei case de marcat cu jurnal electronic este cuprins între 1000 şi 2.500 de lei, instalarea presupunând timp şi costuri suplimentare.