Președintele PMP Bistrița-Năsăud, fostul deputat Ionuț Simionca, a reacționat în spațiul public după ce a aflat că PNRR-ul trimis de România Comisiei Europene a fost întors, liderii de la Bruxelles având o serie de observații pe marginea acestuia, fiind vizate mai multe componente, de la infrastructură și până la educație.
”Acest guvern de incompetenți nu a reușit să se pună de acord și să trimită documentele complete Uniunii Europene. Discrepanțele mari din documentele trimise și zecile de necorelări arată că PNRR-ul este făcut pe genunchi și, mai mult, că proiecte sunt făcute pentru firme de casă”, a scris pe Facebook liderul PMP Bistrița-Năsăud.
Acesta a oferit și exemple: “Comisia Europeană remarcă faptul că, pentru Fondul de capital de risc pentru IMM-uri, costul trainingului pentru o singură persoană este de 133.000 de euro. „Pare cam excesiv”, concluzionează Comisia. Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova secţiile de Trapie Intensivă pentru nou-născuţi. În documentul word se cer 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro. S-a depus cerere pentru finanţarea unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.” Drumul expres Cluj-Bistrita nu a fost finanțat! Centura Mun Bistrita nu a fost finanțată! Nu sunteți capabili nici măcar sa va completați la fel doua documente!%”.
Fostul deputat consideră că, în acest moment, șansele ca România să primească integral suma de 29,2 miliarde de euro sunt foarte mici.
”Săptămâna viitoare, Comisia Europeană începe să aprobe proiectele PNRR depuse de ţările membre şi plata acestora. Noi iarăși rămânem pe dinafară, din cauza acestor greșeli. Domnilor Parlamentari de la putere cum ajutați județul nostru care v-a trimis in parlament? Cum ajutați țara noastră? Transmiteți din partea noastra colegilor dumneavoastră ca și demisia este o opțiune!”, a încheiat sursa citată.
Declarația fostului deputat vine după ce Comisia Europeană a trimis înapoi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, având o serie de critici cu privire la document. Potrivit unor documente prezentate de HotNews.ro, cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că sunt neconcordanțe între sume, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte.