Având în vedere specificul anotimpului, și anume culesul viilor, pompierii fac o serie de recomandări cetățenilor care urmează să prepare vin.
Astfel, specialiștii Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud precizează că, în procesul de producție a vinului, cetățenii trebuie să evite păstrarea mustului în spații închise și neventilate, să verifice căile de ventilare astfel încât să controleze concentrația oxigenului din încăperi.
”Verificarea cantității de oxigen se poate face foarte ușor aprinzând o lumânare, iar în cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat să părăsiți încăperea. În cazul în care nu ați făcut testul de mai sus, puteți să identificați semnele unei intoxicații cu dioxid de carbon, aceasta manifestându-se astfel: durerile de cap, amețelile, voma, iar în cazuri grave – convulsii și comă”, transmite ISU Bistrița-Năsăud.
De asemenea, pompierii militari bistrițeni recomandă ca persoanele care urmează să intre în beciuri, unde este depozitat vinul, să înștiințeze pe cineva în prealabil. În situația în care în încăpere deja se află o victimă, intrarea fără echipamente de protecție este periculoasă.
Potrivit pompierilor, pericolul real îl reprezintă dioxidul de carbon emanat în urma fermentării, acesta fiind un gaz toxic, fără miros sau culoare.
”El este mai greu decât aerul și se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte, în special în încăperile închise. Prezența lui în beciuri și subsoluri neventilate corespunzătoare prezintă un real pericol pentru viața dumneavoastră”, avertizează ISU Bistrița-Năsăud.