Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut, duminică, o declarație de presă în care a oferit și câteva detalii cu privire la noile măsuri care au fost adoptate pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Potrivit ministrului, una din măsuri îi vizează pe toți cei care revin în România dintr-o țară în care există cel puțin 500 de cazuri confirmate de infecție cu COVID-19. De asemenea, urmează controale la agenții economici, iat târgurile de autoturisme sunt închise până la data de 31 martie 2020.
La începutul declarației, ministrul a precizat că instituirea stării de urgenţă va permite autorităţilor să ia cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus (COVID-19).
„Începând de aseară, o echipă de reprezentanţi ai tuturor ministerelor a lucrat non-stop pentru a transmite astăzi domnului prim-ministru spre aprobare, conform legii, nota de fundamentare ce va fi prezentată domnului preşedinte în vederea emiterii decretului. (…) Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus. Este o măsură care vine în sprijinul autorităţilor pentru a putea acţiona în sprijinul cetăţenilor”, a declarat ministrul Marcel Vela.
Sursa citată le-a cerut cetățenilor să evite deplasările, să limiteze contactul cu alte persoane, să se informeze doar din surse oficiale și să susțină eforturile autorităților.
”Situația este sub control tocmai pentru că am luat din timp măsuri – am suspendat transporturile din Italia, am închis școlile, am limitat întâlnirile publice. Cu privire la acest subiect, de măsuri luate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, vreau să vă spun că în ședința de ieri a fost aprobat planul prin care am stabilit câteva criterii”, a mai spus ministrul Marcel Vela.
Măsuri pentru echipele de interventie (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă)
Ministrul a completat că au fost stabilite și măsuri cu privire la modul în care echipele de interventie (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixa) trebuie să acționeze în relație cu persoanele aflate în izolare sau autoizolare, astfel încât membrii echipelor să fie protejați în timpul intervențiilor.
Cine este considerat contact apropiat al unui caz confirmat?
De asemenea, s-a stabilit și ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat. Astfel, contactul apropiat este definit ca:
- Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
- Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de mână neurmată de igiena mâinilor);
- Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de manușă);
- Persoana care a avut contact fața în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute;
- Persoana care s-a aflat în aceeași încapere (ex. sală de clasă, sală de ședinte, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m;
- Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din randul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protectie.
Scopul definirii contactului apropiat este acela de a permite anchetei epidemiologice să decidă care persoane din lista contacților unui caz confirmat primesc indicație de izolare la domiciliu timp de 14 zile și testarea acestora la începutul perioadei de izolare și la sfârșitul acesteia. O anchetă epidemiologica corectă nu trebuie să ducă la izolarea și testarea altor persoane care nu îndeplinesc exact criteriile din definiție și nici pe aceia care sunt contacți ai contacților.
Totodată, ministrul Marcel Vela a mai adăugat că s-a mai adoptat un set măsuri care până acum nu au fost luate. ”Acestea vizează limitarea unor lucruri care până acum am evitat să le luăm”, a spus Vela.
Izolare la domiciliu pentru toate persoanele asimptomatice care vin din zone în care există minim 500 de cazuri de infecții cu COVID-19
Astfel, ministrul a precizat că începând din această seară, de la ora 21:00, ”se aprobă instituirea izolării la domiciliu în locația declarată la intrarea în țară, pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu Covid 19”. Măsura se aplică atât pentru cei care ajung în România pe cale rutieră, cât și pentru cei care aleg calea aeriană.
De asemenea, se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate actualizate periodic de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
La această oră, zonele cu restricții sunt:
Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor efectua controale la agenții economici
Ministrul Marcel Vela a mai spus că o altă măsură vizează obligația Inspectoratelor Teritoriale de Muncă de a verifica modul de implementare a măsurilor privind decalarea programelor de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la și de la locurile de muncă.
Totodată, o altă măsură vizează suspendarea organizării și desfășurării târgurilor de autoturisme. Aceasta se aplică până la data 31 martie 2020.
”Urmează zile complicate pentru cei din teren, medici, personal din unitățile sanitare, dar și pentru pompieri, polițilști și jandarmi. (…) Ministerul Afacerilor Interne are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută, iar profesioniștii din toate instituțiile vor găsi cele mai bune soluții pentru români”, a completat Vela, care a făcut apel la cetățeni să sprijine eforturile autorităților și să rămână în case.
Întreaga declarație a ministrului Marcel Vela poate fi urmărită mai jos:
https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/634430360464579/