Consiliul Local Bistrița se va reuni în ședință ordinară pe data de 31 ianuarie, iar pe ordinea de zi va figura și un proiect de hotărâre care prevede aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ”Instalație de transport persoane, tip teleschi ” SCHI LIFT” pe amplasamentul pârtiei de schi din Complexul Sportiv Polivalent Unirea, municipiul Bistrita”.
În expunerea de motive a proiectului se arată că ”având în vedere solicitările schiorilor începători, care nu pot să practice schiul pe întreaga suprafață a pârtiei datorită pantei mari din primii 300 de metri ai pârtiei, precum și ținând cont de particularitățile pârtiei de schi, pe ultimul tronson de 500 de metri, s-a studiat suplimentarea capacitatii de transport a persoanelor prin instalarea unei instalații tip schi-lift”.
Potrivit studiul de fezabilitate se va realiza un schi-lift monocablu cu mers unidirecțional la care vehiculele sunt sub forma de dispozitive de tractare cuplate permanent la cablul purtător -tractor. Antrenarea și comanda instalației se realizează din stația inferioară la cota de 419,50 m, iar întoarcerea cablului purtător se realizează în zona lacului de acumulare la cota de 445,80 m și are o lungime de 298 m.
Se propune realizarea unei instalaţii de transport persoane pe cablu, tip teleschi, prevăzută cu o staţie de plecare şi o staţie de întoarcere, precum şi 3 stâlpi intermediari pe care va fi susţinut cablul portant.
La staţia de plecare, instalaţia de transport pe cablu va fi prevăzută cu o roată motrice (moletă), antrenată cu motor electric de cca. 40 kW. Structura pe care se amplasează roata motrice este metalică.
La staţia de întoarcere, instalaţia de transport pe cablu va fi prevăzută cu o roată de întoarcere, montată pe structură metalică.
Cablul portant, care realizează tractarea, va fi din oţel zincat de O 16 mm şi pe lungimea lui vor fi amplasate 28 de mânere portante/2 pers.
Comunicarea între staţii şi piloni se face prin intermediul unui cablu de comunicare şi a unui cablu de fibra optică. Aceste cabluri pot fi susţinute de pilonii intermediari sau pot fi ingropate, în funcţie de conditiile de pe teren.
Parametrii tehnici ai instalaţiei sunt următorii:
- Altitudine stație de plecare: 421 m;
- Altitudine stație sosire: 458 m
- Lungime orizontală: 298 m
- Viteza cablu: 3,5 m/s
- Panta medie:12,3%
- Numărul de vehicule: 28;
- Capacitate crosă: 2 pers.;
- Capacitate orară: 1.200 pers./ora.
”Prin realizarea acestei instalații de transport persoane cu o capacitate de circa 1.200 de persoane se asigura o afluenta mai mare a schiorilor pe partie si permite schiorilor începatori practicarea in bune condiții a sporturilor de iarnă precum si reducerea timpilor de așteptare la instalație de telescaun de 4 locuri” mai motivează Primăria Bistrița.
Costurile unei astfel de investiții sunt estimate la 1,7 milioane de lei.
Primăria Bistrița intenționa să realizeze această investiție încă de anul trecut, însă proiectarea a durat prea mult, iar investiția a fost amânată. ”Din păcate, proiectarea teleschiului a durat foarte mult și la ora actuală suntem în imposibilitatea de a-l amplasa. Noi am vrut să îl amplasăm iarna asta, am avut banii alocați, după aceea cel cu care am făcut negocierile a mai tot crescut prețul, dar problema este că studiul de fezabilitate s-a întins prea mult și ca să se realizeze teleschiul trebuie să ai o comandă cu 45 de zile înainte pentru livrare ori dacă noi l-am aproba să spunem acum în ședința din luna noiembrie, 45 de zile ar însemna numai bine 15 ianuarie. În aceste condiții nu poți să sapi, să torni betoane și să amplasezi teleschi. Astfel am preferat să rămânem în forma asta și în 2019 vom realiza și dezideratul acesta” a declarat, la finele lunii noiembrie a anului trecut, primarul Ovidiu Crețu.