Castelul de la Posmuș stă să se prăbușească, deoarece în ultimii 5 ani, Consiliul Județean NU a executat niciun fel de lucrări de conservare, iar infiltrațiile de apă au afectat grav pereții și corpul central al clădirii. Situația e similară cu cea din Jelna, unde ungurii ne-au arătat că-s mai gospodari și au făcut donații pentru salvarea bisericii!
Administrația Radu Moldovan a efectuat documentații pentru finanțare europeană a lucrărilor de restaurare a castelului, însă fără a interveni URGENT în conservarea imobilului prin lucrări de consolidare sau refacere a acoperișului.
Pe vremea lui Ceauşescu, castelul grofului a fost transformat în sediu al Întreprinderii Agricole de Stat (IAS), dar de la Revoluţie încoace nimeni nu s-a implicat valorificarea imobilului. Din anul 2.000, complexul a intrat în administrarea Consiliului Judeţean, dar NU s-au luat niciun fel de măsuri de conservare şi în câţiva ani, castelul a devenit o RUINĂ.
În așteptarea fondurilor europene, castelul de la Posmuș aproape se PRĂBUȘEȘTE! Consiliul Județean nu a dat niciun euro pentru intervenții minore de conservare și a plătit doar documentații-tehnice!
Expertizele tehnice întocmite până acum susţin că sunt necesare intervenţii de urgenţă pentru oprirea procesului de degradare a clădirii.
Conform documentaţiei, uzura fizică a clădirii este dominantă la structura de rezistenţă, la şarpantă, învelitoare şi închideri după cum urmează:
– prăbuşirea parţială a bolţii subsolului, având consecinţe asupra întregii construcţii, necesită intervenţii urgente în vederea stopării fenomenului pentru partea rămasă din planşeul peste subsol, care în prezent este în consolă şi riscă să se prăbuşească în totalitate;
– planşeul peste parterul sălii mari a castelului este parţial prăbuşit;
– prăbuşirea parţială a şarpantei acoperişului, datorită putrezirii unor elemente de structură (longeroane, grinzi, căpriori, cosoroabe, etc.);
– fisuri locale de profunzime în pereţii portanţi ai construcţiei;
– învelitoarea acoperişului prezintă ţigle şi coame lipsă, deplasate de la poziţie, fisurate şi îmbătrânite.
– streşinile sunt distruse şi apele pluviale se infiltrează în pereţi;
– tinichigeria este ruginită sau lipseşte şi apele sunt deversate la baza clădirii degradând fundaţiile.
– instalaţiile interioare aferente clădirii sunt învechite şi nefuncţionale. Clădirea nu are instalaţii de apa şi canalizare funcţională.
Printre lucrările propuse în documentație se numără: lucrări de consolidare (fundații, ziduri, planșee, bolți etc), intervenții de eliminare a umidității, refacerea finisajelor exterioare și interioare, înlocuirea pardoselilor și a tâmplăriilor existente etc.
Prin Hotărârea de Consiliu Județean nr. 69 din 2015, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrări de reabilitare și restaurare a Castelului din Posmuș. În cazul în care obiectivul primește finanțare europeană, valoarea totală a investiției este 5 MILIOANE de euro (21.821.585 de lei) iar durata de realizare este de 36 de luni.
Vor să scape de el! Castelul de la Comod (Milaș), scos la vânzare prin licitație! Zero lucrări de conservare, doar mișmașuri pentru vânzare!
Castelul din Milaș se află în proprietatea Consiliului Județean și de asemenea într-o stare deplorabilă. Fără lucrări urgente de intervenție, clădirea se degradează treptat. Instituția NU a făcut nimic pentru conservare și a luat măsuri pentru scoaterea din domeniul public în așa fel încât să-l poată vinde. Castelul a fost scos la vânzare în mai multe rânduri, dar bineînțeles că nimeni NU s-a aventurat să ofere 110.000 de euro pe o dărăpănătură. În așteptarea fondurilor europene, instituțiile abilitate NU au investit niciun leu în conservare nici pentru castelul din Milaș.
Preţul de pornire la licitaţie este de 493.780 lei (echivalentul a 111.945 euro), stabilit conform raportului de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat SC Grand Cora SRL și aprobat de CJ. Suma obţinută din vânzare va intra în bugetul CJ. Castelul de la Comlod (Milaș) se întinde pe o suprafaţă de 7.843 mp şi are un regim de înălţime beci (3 camere) + parter (14 camere).
Cumpărătorul ar avea obligația de a-l restura și reda circuitului turistic. Castelul poate fi utilizat pentru activități muzeistice, sociale, de învățământ și turism. Realizarea investiţiei de reabilitare a imobilului este estimată la o valoare de aproximativ 800.000 euro.
Castelul de la Posmuș (foto 1) și Castelul din Milaș (foto 2) reprezintă două puncte turistice pentru județ, IGNORATE de autoritățile județene. Administrația Radu Moldovan a investit doar în documentații (pentru atragerea de fonduri europene în cazul Posmuș și pentru vânzarea prin licitație în cazul Milaș) și NU a dat niciun leu pentru lucrări URGENTE de CONSERVARE.
Intr-adevar, Biserica Evanghelica din Jelna nu este un caz izolat de indolenta si nepasare manifestate fata de valorile parimoniului istoric si cultural din partea autoritatilor. Mai multe monumente istorice din judetul Bistrita-Nasaud au nevoie urgenta de ajutor pentru a fi salvate de la o ireversibila disparitie. Intre acestea se numara si castelele medievale de la Comlod si Posmus, in legatura cu care au existat numeroase semnale de alarma dar lucrurile nu s-au schimbat. Cat priveste Biserica Evanghelica din Jelna degradarea a devenit aproape ireversibila. A trebuit sa vina strainii sa ne arate valoarea acestui monument amenintat cu disparitia, si chiar sa contribuie material, pentru salvarea lui.
Este foarte trist ca autoritatile nu realizeaza nici acum in ceasul al 12-lea voloarea inestimabila a patrimoniului istoric si cultural aflat la un pas de a fi iremediabil pierdut, in ciuda avertismentelor repetate:
Vezi:http://www.timponline.ro/salvati-biserica-evanghelica-din-jelna-in-ea-a-fost-candva-o-parte-din-coroana-de-spini-a-lui-iisus/