O firmă înființată în anul 2017, care are ca domeniu de activitate cultivarea arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi, intenționează să amenajeze o plantație ecologică de pomi fructiferi pe raza comunei Lechința. În acest sens, compania Sc Denimar Ecofarm SRL a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița – Năsăud emiterea acordului de mediu pentru implementarea proiectului, care mai cuprinde, pe lângă plantație, și o hală de depozitare, dar și un magazin de promovare a produselor.
Suprafața totală a terenului este de 75.639 m2 din care efectiv cultivat este 73.000 m2, iar suprafața de 2.639 m2 este alocată construirii unei hale de depozitare și a unui magazin la poarta fermei.
Potrivit proiectului depus la APM B-N, se vor înființa plantații ecologice de măr (2ha), păr (0,5ha), cireș (1,8ha), prun (1ha), nuc (2ha). Totalul de pomi fructiferi este de 5.953 exemplare (nuc, măr, păr, prun, cireș) cu un număr de: 250 nuci, 2.386 meri, 598 peri, 1.250 pruni, 1.469 cireși.
”După efectuarea lucrărilor agricole aferente plantației pomicole – plantare, întreținere, combatere a bolilor/ dăunătorilor, instalare sisteme, la intrarea pe rod se va proceda la recoltarea fructelor. Terenul va fi împrejmuit pentru protejarea fermei de potențialii dăunători. Se propune realizarea unui gard din plasă din sârmă galvanizată și spalieri din beton. Plantația pomicolă va avea un sistem de susținere pentru speciile de măr, păr, cireș, rezultând o suprafață totală pe care va fi instalat sistemul de susținere de 4,3 ha. Susţinerea pomilor se va face pe spalieri de beton de 3,5 m înălțime, cu o grosime de 7/7 cm, plantați la 8 m distanţă, precomprimați cu 12-18 fire, cu trei sârme de 2,8 mm dispuse la 60, 120 şi 250 cm. Plantația va fi prevăzută cu sistem de protecție antigrindină pentru suprafețele cultivate cu specii de vigoare mijlocie și mică” se arată în proiect.
Totodată, se va construi o hală pentru depozitarea fructelor, dar și un magazin care va avea ca destinație promovarea și vânzarea fructelor proaspete. Magazinul va fi construit pe o suprafata de 40 m2, iar accesul se va face din DN 2 ( DN 145), în curtea fermei, iar din curte în magazin. Hala pentru depozitarea fructelor va fi constuită pe o suprafață de aproximativ 670 m2, în interiorul acesteia se vor amplasa camere frigorifice și se vor amenaja zone speciale de depozitare cu rasteluri.
Astfel că, în viitor, locuitorii județului Bistrița-Năsăud și nu numai vor putea să își facă provizii cu produse ecologice autohtone.
FOTO: Facebook – POGFRU