Plenul Senatului a adoptat luni proiectul legii vaccinării, inițiat de Guvern, prin care vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație, devine obligatorie.
Potrivit documentului, responsabilitatea vaccinării revine părinților sau celorlalți reprezentanți legali ai copilului. Cei care vor refuza vaccinarea vor trebui să consemneze refuzul în scris, pentru că altfel se va considera că sunt de acord cu vaccinarea. Totuși, cei care au o contraindicație constatată medical la un anumit tip de vaccin, nu vor fi obligați să-l facă, dar vor fi obligați să prezinte documentul de la medicul care a constat contraindicația.
Potrivit legii, la data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă și din care să rezulte efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.
Lipsa vaccinării nu va atrage respingerea copilului la înscrierea la școală, însă, aceștia vor fi luați în evidențele unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare, comisie care urmează să fie înființată potrivit legii în fiecare județ din țară. Acest grup tehnic va încerca să convingă părinții să își vaccineze copiii, pentru că, în caz contrar sunt prevăzute și amenzi.
Potrivit legii, părinții pot primi o amendă de la 5.000 la 10.000 lei dacă au fost consiliați de comisia județeană de vaccinare și totuși nu au făcut acest lucru.
Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.
Categoriile de vaccinari obligatorii sunt:
- vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
- vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca măsura de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
- vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
- vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care prin natura atribuțiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de Guvern.
Proiectul de lege privind vaccinarea va ajunge și în Camera Deputaților, care este decizională.
Documentul poate fi consultat aici în forma sa inițială sau aici cu modificările aduse în comisia de Sănătate.
Sursa foto: www.sfatulmedicului.ro