Licitație cu GREUTATE: Peste 6 MILIOANE de euro pentru restaurarea Castelului de la Comlod (Milaș)! În maxim 1 lună aflăm câștigătorul!

Consiliul Județean a lansat licitația privind restaurarea Castelului Teleki de la Comlod. Este cel de-al 2-lea castel aflat în patrimoniul Județului care prinde finanțare europeană, după cel de la Posmuș.

Castelul Teleki din satul bistrițean Comlod este unul din cele 11 castele din Bistrița Năsăud, declarate monumente istorice de către Ministerul Culturii din România.

Castelul era gata-gata să se PRĂBUEȘASCĂ! A fost acoperit cu tablă!

Castelul de la Milaș este în stare avansată de degradare , cu infiltrații de apă în zona pereților și acoperișul prăbușit. Tocmai de aceea a fost acoperit cu tablă și pus în conservare.

Licitația a fost lansată și este estimată la 6 milioane de euro. Castelul va fi restaurat complet și se vor executa lucrări de peisagistică.

Condiții stricte pentru firmele care intră la licitația de 6 MILIOANE de euro! Lucrări similare în portofoliu, de minim 5 MILIOANE de euro!

Operatorii economici participanţi la procedură trebuie să facă dovada experienţei similare, respectiv să dovedească faptul că în ultimii 5 ani împliniţi la data limită de depunere a ofertelor a dus la bun sfârșit lucrări similare obiectului contractului, respectiv lucrări în domeniul constructii civile (construire/reabilitare/modernizare de clădiri civile) în cadrul a maxim 3 contracte, în valoare cumulată de minim 27.000.000 lei fără tva, din care cel putin un contract să conțină lucrări aferente monumentelor istorice, respectiv restaurare/reabilitare/consolidare monumente istorice clasate în lista monumentelor istorice categoria A.

Scurt istoric!

Palatul de la Comlod este construit în 1756, după cum atestă inscripția de pe fațada clădirii, de către Istvan Wesselenyi de Hadad (în română Hodod – unde se află o altă reședință a familiei) care se căsătorește în 1742cu Polixenia Daniel la Vargyas (in română Vârghiș). Blazoanele din piatră ale celor două familii domină și acum fațada principală a palatului: sub o coroană – simbol al alianței familiilor – se vede sirena cu un trandafir în mână, blazon al familiei Wesselenyi, și lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată, blazonul familiei Daniel. Cele două blazoane sunt executate în piatră de celebrul sculptor Anton Schuchbaurer în 1786.

În sec. 19 palatul ajunge în posesia familiei Teleki. În 1951, clădirea este naționalizată, pentru ca după Revoluția din 1989 să intre în administrația Consiliului Județean Bistrița.

Palatul este o construcție reprezentativă pentru barocul transilvănean, cu o puternică tentă rurală. Clădirea constă într-un singur volum masiv și compact, cu un acoperiș tipic baroc, înalt și în două pante. Subsolul palatului, acoperit cu bolți de factură renascentistă, sugerează existența unei etape de construcție datând din sec. 19. Parterul este baroc, cu bolti la interior, arce in leagăn la partea superioară a golurilor și două ferestre de formă ovoidală pe fațada principală. Portalul din piatră sculptată de la intrare este și el tratat în manieră barocă, cu forme curbe și motive specifice (cochilia de scoică).

Palatul era înconjurat de o grădină frumos amenajată, cu numeroase alei străjuite de carpeni, din care nu a mai rămas aproape nimic. Importanța, în trecut, a grădinii, ca element privilegiat al ansamblului, este pusă în evidență de tratarea fațadei dinspre grădină ca fațadă principală a palatului.

Durata contractului 24 luni.

Suprafața construită – aprox. 450 metri pătrați.

Minim 6 locuri de muncă se vor crea, conform proiectului.

Ofertele se depun până în 16 iunie 2023.

Valoarea estimata fara tva : 27.401.908 lei, 32.6 milioane de lei TVA inclus.

Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027.

Citiți și:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!