Cheltuielile cu salariile la stat aproape s-au dublat în ultimii 5 ani, atrage atenția președintele USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth, care a făcut o serie de comentarii cu privire la acțiunile de protest organizate joi în mai multe instituții publice din țară, inclusiv din Bistrița-Năsăud.
”Astăzi am avut greva japoneză a secretarilor și funcționarilor din primăriile județului nostru, și tot astăzi, între orele 10 și 11, angajați din 34 de Instituții ale Prefectului din toată țara au declanșat o grevă de avertisment. Nu voi comenta foarte mult despre greva angajaților din primării, dar datorită faptului că pentru aproape 6 luni am fost subprefect al județului Bistrița-Năsăud voi spune câteva lucruri despre funcționarii din Prefectură. Deși munca lor implică o răspundere enormă, reprezentând și apărând interesele statului, salarizarea acestora este inechitabilă în raport cu cea a omologilor lor din Consiliul Județean, din primării sau din deconcentrate, adică este mult mai mică. Efectul acestei inechități a determinat o lipsă acută de personal în departamentele cheie ale acestei instituții, precum cel pentru permise și înmatriculări, juridic, pașapoarte, fond funciar, IT, practic în 90% dintre departamente. Instituția Prefectului este cea care trebuie să asigure legalitatea actului administrativ local, iar aceasta înseamnă răspundere și competență. Paradoxal, deși celelalte instituții, fie că vorbim de Consiliul Județean, primării sau deconcentrate, au funcționari peste funcționari, unele posturi neavând niciun rost, unele departamente din Prefectură sunt subdimensionate raportat la volumul de muncă pe care îl au. Din punctul meu de vedere, din scurta mea experiență avută, Instituția Prefectului are nevoie de dotări adecvate și de alocări bugetare pentru salarii, dacă ne dorim cu adevărat o administrație modernă și eficientă. Soluții sunt și cu o cheltuire responsabilă de către guvern a banilor se pot face reforme în instituțiile statului. Trebuie doar competență, profesionalism și nu în ultimul rând viziune”, a scris pe pagina oficială de pe o rețea de socializare Lorand Toth.
Sursa citată a mai atras atenția că, în ultimii 5 ani, cheltuielile cu salariile la stat aproape s-au dublat.
”În campanie ne vorbesc despre reducerea risipei și ținerea în frâu a cheltuielilor. După alegeri, însă, începe din nou dezmățul. Se fac agenții noi pentru activul de partid. Se măresc numărul de ministere. Cresc numărul de posturi. Se adaugă tot felul de sporuri noi. Totul ca activul de partid să aibă de unde să își ia salarii (și unii mai șmecheri și pensii speciale) din banii luați de la mediul privat. Și să nu credeți că salariile la stat sunt mici. Un salariat la stat are în medie un salariu mai mare cu 2.000 de lei pe lună decât un salariat din privat”, a mai comentat liderul USR Bistrița-Năsăud.
Joi, angajaţii din administraţia publică membri ai sindicatelor afiliate Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) au intrat în grevă japoneză.
În timpul acţiunii de protest, salariaţii din administraţia publică și-au desfăşurat activitatea în condiţii normale, fără întreruperea programului de lucru, însă au purtat banderolă albă sau au postat pe uşa biroului, în semn de protest, anunţul care conţine revendicările sindicale.
Sindicaliștii solicită Guvernului aplicarea imediată a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin revocarea măsurii de îngheţare a salariilor/veniturilor din sectorul bugetar pentru anul 2022, inclusiv indemnizaţiile demnitarilor din administraţia publică locală. Cea de-a doua revendicare a FNSA este modificarea Art. 11 alin. (4) din Legea nr. 153/2017 în ceea ce priveşte raportarea totalităţii veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală la indemnizaţia viceprimarilor/vicepreşedinţilor consiliilor judeţene.
Acţiunea de joi de intrare în grevă japoneză a făcut parte din programul de acţiuni de protest stabilite de către Biroul executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.