Majoritatea adăposturilor civile din Bistrița nu pot fi folosite în caz de nevoie

Circa 80 la sută din numărul total de adăposturi civile existente pe raza municipiului Bistriţa nu sunt utilizabile la această dată, potrivit primarului Ioan Turc. Într-o conferință de presă, edilul Bistriței a afirmat că doar 5-6 din cele 33 de adăposturi civile din municipiu pot fi folosite, restul fie sunt insalubre, fie au fost dezafectate.

Ele corespund criteriilor pentru a fi declarate adăposturi sau corespundeau la acel moment. Dintre aceste spaţii, mai mult de 5-6, să zicem, nu sunt folosibile. Dar, dau un exemplu, pasajul subteran de la gară, care nu e pe lista respectivă, este un loc în care oamenii se pot adăposti. I-am cerut lui Irinel Rad (n.r. – şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa) să actualizeze această listă, să încerce să iasă din zona formală şi să meargă spre zona reală, adică să vadă şi spaţii care cu adevărat se pretează pentru situaţii de urgenţă. Mai mult de cinci-şase nu sunt folosibile cu adevărat, asta este, pentru că sunt insalubre, în primul rând, pentru că sunt dezafectate”, a explicat primarul.

Ioan Turc a adăugat că zilele viitoare va face publică lista celor 33 de adăposturi civile din Bistriţa, precum și locaţia exactă a acestora.

De asemenea, la nivel național, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență verifică și inventariază în această perioadă aceste spații.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut un apel către toți cei care le gestionează, asociații de locatari sau autorități locale, să nu le mai folosească pentru depozitare, ci să le amenajaze în scopul pentru care au fost create.

IGSU lucrează în acest sens, pentru reactualizarea situaţiei. Din păcate – iar aceasta nu e de acum -, noi am explicat acest lucru de foarte multe ori, numai că nimeni nu s-a gândit că vor fi situaţii în care e bine să ne pregătim; nu înseamnă că ne aşteptăm să avem o problemă noi, dar pregătirea este obligatorie – unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. Va trebui să fie refăcute, rearanjate şi redată destinaţia lor. De acest lucru se ocupă colegii de la IGSU şi autorităţile locale. Vom intensifica acţiunile noastre. Rugămintea către cei care gestionează aceste adăposturi este să respecte regulile pentru care ele au fost create. Aceste adăposturi trebuie să rămână funcţionale ca adăposturi, aşa cum era destinaţia lor iniţială”, a arătat secretarul de stat.

Raed Arafat a subliniat că adăposturile trebuie să fie goale și, totodată, trebuie pregătit un ”minim necesar” pentru astfel de situaţii.

error: Content is protected !!