Cu toate că România a ieșit din starea de alertă, epidemia de COVID-19 nu s-a terminat, atrage atenția managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bistrița, Gabriel Lazany, care afirmă că zeci de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt în continuare internate în unitatea medicală.
Într-un interviu pentru Pro Politica, Gabriel Lazany a precizat că există pacienți cu COVID-19 inclusiv pe Secția de Terapie Intensivă, dar admite că valul 5 a fost unul mai ușor de gestionat.
”Cu toate că s-a ieșit din starea de alertă, epidemia nu s-a terminat. În continuare avem în spital pacienți cu COVID-19. În momentul de față avem 35 de pacienți confirmați pe Secția de Boli Infecțioase și 4 pe Secția de Terapie Intensivă, plus încă 13 suspecți. Deci există încă pacienți cu COVID, dar într-adevăr valul 5 a fost mult mai ușor de gestionat decât valul 4, asta cu toate că și valul 5, varianta Omicron, a avut cazuri grave, în special la pacienții nevaccinați. De asemenea, cu toate că s-a spus că pacienții cu Omicron nu prezintă afectare pulmonare, noi am avut pacienți cu Omicron cu afectare pulmonară și chiar deces”, a spus managerul SJU Bistrița.
În condițiile în care în unitatea medicală sunt încă internați pacienți cu COVID-19, Gabriel Lazany a explicat că, deși starea de alertă a fost ridicată pe teritoriul României, la SJU Bistrița se păstrează încă o serie de restricții.
”Noi am fost prevăzători de la începutul pandemiei și am impus restricțiile în spital din 14 februarie 2020, cu o lună înainte de intrarea stării de urgență, respectiv alertă. Probabil tot așa vom și ieși, nu brusc și dintr-o dată. S-a ieșit din starea de alertă odată cu 9 martie, dar în spital am păstrat deocamdată restricțiile privind accesul aparținătorilor”, a adăugat Lazany.
În opinia sa, trecerea la normalitate în Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu se poate face de pe o zi pe alta, existând mai multe aspecte de care trebuie să se țină cont.
”Trecerea asta la normalitate nu poate fi făcută din 8 pe 9 martie. Să vă explic de ce. Pe perioada pandemiei și a stării de alertă, spitalele au fost finanțate la cheltuiala lor efectivă. Nici nu se putea altfel pentru că numărul pacienților care s-au adresat către spital a scăzut foarte mult. Astfel, nerealizând serviciile medicale, nu puteam susține finanțarea spitalului. Odată cu ieșirea stării de alertă, s-ar presupune că se va reveni la forma de finanțare inițială. Deocamdată am primit un singur comunicat din partea Casei de Asigurări prin care am fost informați că forma actuală de finanțare se menține până la 31 martie, adică vom fi finanțați pe cheltuială efectivă. Încă nu știm ce se va întâmpla de la data de 1 aprilie”, a mai spus Lazany.
Managerul SJU Bistrița a afirmat că a făcut o solicitare către Ministerul Sănătății prin care a cerut ca spitalele care au tratat pacienți cu COVID-19 să treacă printr-o perioadă de redresare.
”Am cerut Ministerului ca finanțarea pentru aceste spitale să se mențină până la 31 decembrie 2022, deci până la sfârșitul anului pentru că altfel va fi foarte greu. Nu se poate să îți recâștigi pacienții de pe o zi pe alta. Așa că așteptăm vești”, a completat sursa citată.
Mai mult decât atât, unitatea medicală se confruntă acum și cu o altă problemă, generată de prețurile la energie și gaze naturale.
”Știm că acea lege care compensa o parte din cheltuielile cu curentul și cu gazul nu va mai produce efecte începând cu data de 1 aprilie. Pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița va fi o altă mare problemă pentru că prețul la gazele naturale a crescut de 11 ori și la curent de vreo 7 ori. Starea aceasta de normalitate trebuie să vină cu măsuri ferme din parte autorităților competente și nu doar pe domeniul sănătății”, a mai subliniat Gabriel Lazany.
El a mai spus că a purtat discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe această temă și se caută soluții.
Interviul acordat de Gabriel Lazany jurnalistului Alin Cordoș poate fi urmărit integral mai jos: