Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a anunţat că toţi cetăţenii ucraineni refugiați pe teritoriul României beneficiază de gratuitate în ceea ce privește serviciile medicale oferite de sistemul public de sănătate.
„Ca urmare a numărul tot mai mare de refugiați din Ucraina pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 15/27.02.2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, și ale Convenției între Republica Populară Română și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste privind colaborarea în domeniul prevederilor sociale, semnată la București în 24 decembrie 1960, vă informăm că toți cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul României beneficiază de gratuitate în ceea ce privește serviciile medicale oferite de sistemul public de sănătate”, a transmis managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, printr-un mesaj postat pe Facebook.
Totodată, marți, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat asigurări că refugiaţii din Ucraina beneficiază de toate serviciile medicale.
„Beneficiază de toate serviciile medicale, ca şi cetăţenii români. Există o anumită diferenţiere. Fiindcă 90 de zile pot să stea pe teritoriul României ca turişti, beneficiază de toată gama de servicii medicale. Dacă între timp sau la sfârşitul acestui interval solicită statutul de refugiat, atunci intră în vigoare prevederile legate de refugiaţi. În principiu, ei beneficiază de toate categoriile de servicii medicale de care au nevoie. Nu se pune problema restricţiei la servicii medicale”, a afirmat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că refugiaţii din Ucraina care au diferite patologii vor beneficia de tratament.
„Un lucru foarte important care ne preocupă şi se operaţionalizează chiar în cursul zilei de astăzi este îndrumarea către anumite servicii medicale de specialitate pentru pacienţii care vin din Ucraina care ar putea să aibă patologii oarecum speciale. Mă refer aici la servicii de oncologie, servicii de dializă sau tratament pentru persoanele infectate HIV-SIDA. (…) Pentru cei care vin fără să solicite statutul de refugiat, ei beneficiază de asistenţă medicală pe baza unui acord reciproc care este în vigoare de foarte mult timp, din 1961, şi Ucraina, ca stat care urmează fostei Uniuni Sovietice, cetăţenii ei beneficiază de aceste servicii pe bază de reciprocitate. Şi cetăţenii români, în condiţii normale, beneficiază de aceleaşi lucru în Ucraina. (…) CNAS constituie, în acest moment, un registru special în care să fie înscrişi aceşti pacienţi care vin din Ucraina. Trebuie să existe o evidenţă, încât să se poată face fără probleme decontarea serviciilor medicale de care ei trebuie să beneficieze„, a susţinut ministrul.