Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, este de părere că măsurarea temperaturii la intrarea în spații publice închise este necesară, măsura fiind considerată „un minim triaj epidemiologic„.
„În orice spaţiu închis trebuie să avem un control, că vrem sau nu vrem. Este bine pentru noi. Este un moment în care noi trebuie să gestionăm un minim triaj epidemiologic. Este un minim triaj. Noi o temperatură ne-o luăm şi acasă. Acea exprimare nefericită ‘termoscanner’… Nu există. Este un termometru digital cu care noi luăm o temperatură. Are o marjă de eroare… Tocmai de aceea am dus-o la 37,3, dar se poate după un moment de două- cinci minute să reluăm această temperatură”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.
Potrivit sursei citate, această măsură reprezintă și o formă de protecţie.
”Este o protecţie pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru cel care are temperatura mai mare de 37,3, pentru că singur sau cu ajutorul medicului de familie să îşi gestioneze acel moment”, a mai afirmat Tătaru.
Precizări în legătură cu acest subiect a făcut și șeful Departamentului penru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat:
”Măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise, magazine și în clădirile instituțiilor publice sau ale operatorilor economici, o nouă temă falsă de dezbinarea și de minimalizare a efectelor și riscului virusului SARS-COV 2.
Măsurarea temperaturii la distanță se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masa, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe țări, inclusiv Romania, au astfel de sisteme la sosire și în unele situații chiar și la îmbarcare ele fiind activate când există un risc asupra sănătății publice. Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spațiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanță de câțiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja față de persoanele asimptomatice, portul măștii este obligatorie.
Termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa persoanei. Acesta afisează doar temeperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv.
Într-o societate unde există un risc de transmitere a unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toți membrii societății pe durata existenței riscului respectiv.
Astfel de măsuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment, acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuși să intre în spatiile închise fiind simptomatici pentru a-și rezolva problemele personale riscând viața altora.
În concluzie, dacă nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spatiul respectiv pentru că este dreptul comunității și al angajaților care lucrează în spațiul respectiv să se protejeze.”