Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a fost convocat, luni seara, la o ședință în sistem videoconferință, sub conducerea ministrului interimar al Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela. Principala temă de discuție în cadrul videoconferinței a fost legată de evoluția cazurilor de infecție cu Coronavirus, fiind evaluate măsurile necesare pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Coronavirus pe teritoriul României.
Astfel, potrivit Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, la nivelul României au fost identificate 125 locații în 40 de județe, în care ar putea fi cazate persoane diagnosticate cu această afecțiune. În cele 125 de locații vor fi disponibile circa 4.100 de locuri.
Toate persoanele întoarse în țară din zonele vizate sunt monitorizate.
La data de 26 februarie se vor face primele achiziții de materiale necesare pentru a gestiona situația, costurile fiind de circa 225 mililoane lei:
- 35 termoscanere (5 în Aeroportul Otopeni, 30 în restul țării),
- mănuși, măști, dezinfectant ;
De asemenea, o altă măsură ce va fi instituită vizează alocarea personalului din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică în punctele de frontieră.
Totodată, se vor tipări pliante atât pentru cetățenii care se întorc din zonele afectate și le vor fi înmânate la sosirea în țară, cât și pentru cetățenii din țară pentru o informare cât mai eficientă și vor fi distribuite chestionare tuturor persoanelor care intră în țară, cu precizarea că declararea datelor și a țării de unde vin să fie corectă. Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că de marţi se vor introduce în formularele înmânate la frontieră şi prevederi din Codul penal privind declaraţiile false.
Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a mai prezentat și o hotărâre de Guvern privind aprobarea măsurilor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus, adoptată în urma ședinței grupului de suport tehnico-științific care funcționează ca organism de suport al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Actul normativ prevede:
- instituire carantină pentru persoanele care sosesc în țară din zonele și regiunile afectate;
- instituire izolare la domiciliu pentru persoanele care sosesc în țară din zonele vizate, dar nu din regiunile unde este focar;
- emitere H.G. pentru alocare de resurse financiare din fondul de rezervă, necesare Ministerului Sănătății pentru instituire măsuri carantinare, salarizării (plată ore suplimentare) și pentru tipărirea pliantelor;
- desemnarea de către DSU, IGSU, INSP, MAPN a unor experți care să facă parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acțiune în funcție de evoluția infecției;
- posibilitatea instituirii unei linii telefonice dedicate apelanților care solicită informații legate de coronavirus,
- constituirea unui grup de comunicare sub conducerea DSU din care să facă parte și reprezentanți ai autorităților implicate.
Totodată, Ministerul Sănătății a lansat un set de 10 reguli pentru prevenirea îmbolnăvirilor, dar și câteva informații utile: