Anul acesta, Ziua Internaţională a Muncii va trebui sărbătorită prin respectarea prevederilor legale adoptate prin ordonanţele militare în vigoare, păstrarea distanţei sociale şi evitarea aglomeraţiei fiind elemente cheie pentru ca această zi să fie lipsită de evenimente neplăcute. Autoritățile din Bistrița-Năsăud avertizează că nu vor fi tolerate abateri sau încălcări ale ordonanțelor militare în următoarele zile.
Cetăţenii trebuie să adopte un comportament responsabil, dă dea dovadă că respectă normele legale în vigoare, întrucât nerespectarea acestora atrage răspunderea contravenţională sau penală, după caz.
”Măsurile stabilite de către autorități pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, prin intermediul ordonanțelor militare, rămân valabile pentru data de 1 mai, fără excepție. Ne aflăm la mijlocul unui drum greu, în care luptăm cu toate forțele pentru stoparea CoVid-19. Fiind foarte aproape de vârful pandemiei, nu ne permitem măsuri de relaxare tocmai acum, când am reușit să menținem oarecum sub control numărul cazurilor, motiv pentru care îi rog pe toți cetățenii județului să aibă în continuare o atitudine responsabilă. Practicile cu care eram obișnuiți în minivacanța de 1 mai în anii trecuți pot reprezenta în momentul de față un real pericol, putând să conducă extrem de rapid la apariția unor noi focare. Așadar, prevenirea rămâne în continuare o prioritate pentru noi toți. Doar printr-un efort comun susținut vom reuși să intrăm într-o fază descendentă a îmbolnăvirilor și să revenim, treptat, la viața de dinainte”, a precizat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.
De asemenea, autoritățile atrag atenția și asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie de către participanţii la trafic, îndeosebi, a celor referitoare la conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice sau fără a poseda permis de conducere.
Astfel, dacă vă deplasaţi cu autovehiculul, pentru a ajunge cu bine la destinaţie, polițiștii vă recomandă:
- Nu conduceţi dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
- Nu utilizaţi telefonul mobil în timpul deplasării fără a folosi dispozitivele „mâini libere”!
- Folosiţi centura de siguranţă! Vă poate salva viaţa în cazul producerii unui accident rutier!
- Adoptaţi o conduită preventivă, semnalizând din timp orice schimbare a direcţiei de mers!
- Efectuaţi manevrele de depăşire după ce v-aţi asigurat temeinic în prealabil!
- Respectaţi toţi participanţii la trafic!
- Reduceţi viteza la trecerile pentru pietoni, în zone aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţie!
- Respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri şi semnificaţia semnalizărilor rutiere!
Dacă vă deplasaţi în calitate de pieton, oamenii legii vă recomandă:
- Traversaţi numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colţ de stradă şi la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră! Nu vă angajaţi în traversarea drumului public prin faţa sau prin spatele autovehiculelor oprite!
- Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul faptul că, atunci când traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestaţi prudenţă!
- Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti! Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă!
- Respectaţi întocmai semnificaţia semnalizărilor rutiere (indicatoare, semafoare sau marcaje) şi nu circulaţi pe drumurile publice dacă aţi consumat alcool- posibilitatea de a fi accidentat creşte semnificativ.
Forțele de ordine sunt în permanenţă la datorie şi acţionează pentru verificarea modului de respectare a reglementărilor instituite în această perioadă a stării de urgenţă, pentru asigurarea unui climat optim de siguranţă publică, cât şi pentru prevenirea ilegalităţilor de orice fel, pentru ca întreaga comunitate să se bucure de linişte şi siguranţă.
De 1 Mai- Ziua Muncii, românii sărbătoresc şi „Armindenul”. Recunoscută în tradiţia populară şi ca „ziua beţivilor” sau „ziua pelinului”, Armindenul reprezintă începutul verii. Această zi ar trebui sărbătorită la iarbă verde unde se mănâncă miel şi caş şi se bea vin roşu cu pelin. Din păcate, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de pandemia generata de COVID-19 , acest lucru nu este posibil în acst an.
În tradiţia populară românească, sărbătoarea de Armindeni, numită şi Pomul lui Mai semnifică începutul verii, fiind consacrată belşugului şi rodirii pământului.
Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele proorocului Ieremia, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 1 mai.
Sărbătoarea de Armindeni are si o semnificatie religioasă. In acest sens, se presupune că denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) derivă de la numele proorocului Ieremia, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 1 mai.
Mai mult, sărbătoarea de Armindeni aminteşte şi de prigonirea lui Iisus. Tradiţia spune că atunci când Irod omora copiii, punea câte o ramura verde la poarta familiei de unde ar fi continuat măcelul în ziua urmatoare. Însă, a doua zi, au apărut ramuri verzi la toate casele, iar Irod a fost derutat şi n-a mai ştiut unde să-l caute pe Iisus. Frumoasa poezie a lui George Coşbuc intitulată „Armingenii”, face referire tocmai la această prigonire a lui Iisus Hristos:
Pe când umbla Hristos prin ţară
Lăţind cuvântul său frumos,
Ovreii toţi i-au scos ocară
Şi cărturari de-ai lor cercară
Prilegi să piardă pe Hristos.
Aşa, într-o noapte-ntunecată
Când vecinicul Mântuitor
Dormea-ntr-o casă încreştinată,
Găsitu-l-au ovreii-ndată
Şi sfat făcut-au de omor.
La miezul nopţii aveau să vie
La casa unde el dormea
Şi, casa pentru ca s-o ştie,
Au pus ca semn şi mărturie
În faţa casei o nuia.
Dar Dumnezeu, cel ce scoboară
Şi-n gândul cel mai nevădit,
Nu lasă p-al său fiu să moară,
Căci a răscumpărării oară
Şi vremea morţii n-a sosit.
Şi Dumnezeu orbit-a firea
Ovreilor împinşi la rău,
Încât să n-aibă nicăirea
Vrun chip de-a făptui pierirea
Născutului din Dumnezeu.
La miezul nopţii-n gloată mare
Ovreii pe furiş pornesc
Sunt muţi ovreii de mirare,
Că ei la casa fiecare
Ca semn câte-o nuia zăresc.
Dac-am pierdut şi astăzi prada,
Cu greu putea-vom s-o găsim.
Porneşte-apoi răcnind grămada,
Pierândă-n zgomot toată strada
Tăcutului Ierusalim.
Dar neputând să mai găsească
Pe Christ ca să-l omoare-n somn,
Pierdut-au noaptea duşmănească
Şi n-au putut să-ndeplinească
Pierirea veşnicului Domn.
Şi dintr-acea zi-nainte
Rămas-a obicei, şi spun,
Ca pentru aducerea-aminte
De noaptea mântuirii sfinte
Românii şi-azi armingeni pun.