Aniversăm 99 ani de la Marea Unire din 1918. Un eveniment mult mai important decât recunoașterea sa actuală în conştiința publică sau individuală, în manualele școlare sau în sentimentele interioare provocate fiecăruia dintre noi. Cine mai analizează astăzi beneficiile acestui act istoric, întregirea teritorială şi mai ales unirea tuturor românilor în aceeaşi ţară? Cine se mai gândește la bucuria declanșată atunci şi la sacrificiile care au făcut-o posibilă? Dar la marii oameni politici ( chiar dacă pare greu de crezut!) care au lucrat împreună la acest proiect? Da, Marea Unire a fost cel mai reușit proiect de țară de până acum, dar el nu s-a făcut de la sine. Putem să învăţăm ceva din acest exemplu? Suntem capabili să ne ridicăm la înălțimea acelei generaţii?
Răspunsurile la toate aceste întrebări depind doar de noi. Ceea ce facem acum în și cu România reprezintă aprecierea înaintașilor și responsabilitatea față de generațiile prezente și viitoare. Şi nu e suficient ca doar cei ce conduc alternativ România să facă ceea ce trebuie, este nevoie ca fiecare cetățean român să aibă o contribuție proprie, liberă și conștientă, după puterile sale, la prezentul pe care îl trăim construind astfel un viitor pentru copiii noștri. Cum? Vă las să răspundeți pe fiecare aşa cum credeți !
Începând cu 1 decembrie 2017 lansăm practic Anul Centenarului Marii Uniri.
Instituţia prefectului are multe de făcut în acest an, toţi românii avem multe de făcut. Iar prin români înțeleg toți cetățenii acestei țări și toți frații noștri aflați departe de casă sau despărțiți de noi de granițe administrative. De fapt, sunt români toți cei care simt acest lucru. Patriotism înseamnă să îți iubești țara, nu să-i urăști pe ceilalți.
Ce avem de făcut? Mai întâi unităţile administrativ teritoriale şi instituţiile deconcentrate, toate instituțiile publice, trebuie să-şi desfăşoare activitatea sub însemnele anului festiv.
Sediile instituțiilor, sălile de întruniri, căminele culturale ori sălile de sport trebuie să fie împodobite corespunzător. Fie că sunt şedinţe oficiale sau manifestari dedicate sau nu explicit Zilei Naţionale.
Să fie un an închinat Unirii. Prin tot ceea ce facem.
Şi mai e ceva: vedeţi ce greu reuşim să găsim informaţii din trecut. Cu câtă trudă. Hai să facem viaţa mai uşoară urmaşilor noştri şi acum la 100 de ani să imortalizăm într-o formă sau alta toate serbările noastre şi să le depozităm în arhivele noastre sau în cele oficiale, să fie cadoul nostru pentru cei ce vor veni după noi.
În plus sunt convins că oamenii din presă vor şti să oglindească toate aceste evenimente. Şi nu doar atât, ei vor şti să creeze, cu profesionalismul lor, rubrici permanente ale Anului Centenarului Unirii, unde se vor reflecta atât gândurile istoricilor dar şi ale oamenilor mulţi care contează în egală măsură.
Suntem capabili să fim uniți, măcar un an, în memoria celor celor cărora le datorăm o țară?
Cu prilejul Zilei Naţionale a României am plăcerea să urez ”La Mulţi Ani!” tuturor românilor din judeţul Bistriţa-Năsăud şi de pretutindeni, cu prosperitate şi fericire!
Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț