La nivelul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud au fost implementate două proiecte prin intermediul cărora mii de registre și inventare au fost digitizate.
Miercuri, într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, Cornelia Vlașin, a prezentat rezultatele celor două proiecte pe care instituția le-a derulat.
Astfel, unul dintre cele două proiecte la care Cornelia Vlașin a făcut referire a fost proiectul eVITALA privind consolidarea capacității administrative a Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice.
”În acest proiect s-au digitizat toate inventarele, toate instrumentele de evidență a fondurilor deținute de către Arhivele Naționale la nivelul întregii Românii. În acest proiect a fost implicat și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, fiind scanate și convertite digital 238 de inventare, însumând 5.987 de pagini și aproximativ 400 de registre contemporane de evidență, reprezentând peste 254.000 de file. Activitatea este încheiată cu succes, inventarele au fost urcate în portalul Arhivelor Naționale, respectiv descoperă.arhivelenationale.ro, portal pus deja la dispoziția publicului. Acum se desfășoară partea în care informațiile culese sunt încărcate în sistem informatic, pentru ca apoi să fie accesibile publicului, începând de anul viitor”, a explicat Cornelia Vlașin.
Cel de-al doilea proiect implementat la nivelul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud a fost ”eANR – Starea civilă electronică în cadrul Arhivelor Naționale ale României“.
”Acest proiect a fost de mai lungă durată și reprezintă o continuare a proiectului realizat de Evidența Populației în ceea ce privește digitizarea registrelor de stare civilă. Noi am digitizat toate registrele de stare civilă cu caracter istoric, adică cele care au împlinit 100 de ani, putând fi date în cercetare. (…) La nivel național au fost digitizate peste 9,5 milioane de pagini de registre de stare civilă anterioare anului 1921. (…) Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud au verificat în cadrul acestui proces peste 320.000 de pagini, aproximativ 2.000 de registre. S-au scanat și indexat un număr de aproximativ 80.000 de pagini și înregistrări de către noi, restul filelor fiind digitizate printr-o firmă specializată, operatorul privat scanând aproximativ 180.000 de pagini. S-a constituit și o bază de date, care este în curs de completare în anii următori, deoarece va fi indexată fiecare înregistrare din registrele de stare civilă. Un calcul la nivelul județului a arătat că sunt peste 10 milioane de înregistrări în aceste instrumente de evidență a stării civile. Aceste registre pot fi cercetate de doritori tot pe același portal – descoperă.arhivelenationale.ro”, a mai adăugat Cornelia Vlașin
Sursa citată a menționat că la nivel național proiectul eANR încă nu este finalizat. ”E finalizat în proporție de 99%. Mai trebuie puțin lucrat la fiabilitatea sistemului. A fost o muncă de sisif în spatele acestei activități fiindcă la nivelul serviciilor județene ale Arhivelor Naționale nu sunt foarte mulți angajați”, a adăugat sursa citată.
Întrebată care sunt cele mai vechi documente indexate, Cornelia Vlașin a precizat că este vorba despre documente de la 1.350 din fondul ”Iulian Marţian” și despre acte de stare civilă de la 1.680 dintr-un registru romano-catolic descoperit în satul Petriș.