Mii de pelerini la hramul Mănăstirii ”Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 8 septembrie 2024, zi în care este prăznuită și Nașterea Maicii Domnului, Mănăstirea de la Piatra Fântânele, situată în Pasul Tihuța, la cota 1200, la granița dintre Transilvania și Bucovina, și-a sărbătorit hramul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a mii de credincioși și a oficialităților civile și militare.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Altarul de vară din proximitatea așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoșani – pr. prof. dr. Daniel Dascălu, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, economul Mănăstirii Curchi din Republica Moldova – arhim. Iov Cristea, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele – protosinghelul Gavriil Horț duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare – protosinghelul Daniil Ureche, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Fericirea de a naște prunci și de a-i crește în frica lui Dumnezeu”, în cadrul căruia a evidențiat rolul crucial al mamelor și al bunicilor de a le oferi o educație religioasă. Meditând la importanța misiunii de a-i forma pe copii, ierarhul le-a spus credincioșilor că trei instituții trebuie să conlucreze și să îi formeze pe copii și pe tineri: Familia, Biserica și Școala.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, surorile Maria și Andreea Pavelean și surorile Ana și Maria Hângănuț au cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.

În cadrul slujbei, Întâistătătorul Eparhiei s-a rugat pentru elevii care luni, 9 septembrie, vor începe școala. La finalul Liturghiei, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor și tinerilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.

Duhovnicul așezământului monahal, protosinghelul Gavril Horț, a mulțumit ierarhului pentru prezență, preoților împreună-slujitori, oficialităților și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.

La slujbă au participat autorități civile și militare, precum și mii de credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca – colonelul Sebastian-Florin Cliţan și alții.

Ajunul sărbătorii

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei s-a aflat la Mănăstirea Piatra Fântânele încă din ajunul sărbătorii. Astfel, de la ora 19:00, la Altarul de vară al mănăstirii, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie. La finalul slujbei, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoșani – pr. prof. dr. Daniel Dascălu a rostit un cuvânt de învățătură.

96 de ani de rugăciune și jertfă, în Pasul Tihuța

Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este aşezată la cota 1.200, în Pasul Tihuța, la marginea drumului național DN17, ce unește Transilvania cu Bucovina. Aflat la graniţa dintre Transilvania şi Bucovina, aşezământul monahal este frecventat de mulţime de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona.

Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în 11 aprilie 1995, s-a reînfiinţat mănăstirea, ca mănăstire de călugărițe. Câțiva ani mai târziu, s-au început lucrările de construcție la noua biserică de zid, lucrări care continuă și astăzi.

În prezent, la mănăstire viețuiesc 26 de maici, stareță fiind savrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.

Activitatea misionară, didactică și pedagogică a maicilor

Obștea maicilor de la Piatra Fântânele, pe lângă programul administrativ-gospodăresc și duhovnicesc, se ocupă și de 35 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi găzduiesc permanent sau temporar și îi ajută să meargă la școală.

Copiii au vârste cuprinse între 3 și 18 ani, iar o parte dintre ei au rămas fără unul dintre părinți sau provin din familii fără posibilități materiale. La mănăstire, ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, aceștia se pregătesc pentru materiile pe care le studiază la școală, dar studiază și pian, vioară, precum și alte instrumente.

Mănăstirea a avut menirea de a educa și forma tinerele generații încă de la înființare. Primul stareț, părintele Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântânele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții, în incinta mănăstirii, pentru copiii din zonă.

Crucea de la Piatra Fântânele

Crucea – monument a fost ridicată în anul 2009, de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, la inițiativa și cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, de vrednică amintire, care a făcut demersuri în acest sens încă din anul 2006.

Crucea a fost înălțată în apropierea mănăstirii, la cota 1227, pe cel mai înalt pisc din Pasul Tihuța, la granița dintre Transilvania și Bucovina. Aceasta cântărește 16 tone, are o înălțime de 31 de metri, dintre care 25 m structura metalică și 6 m postamentul de beton. Este vizibilă și în timpul nopții, fiind dotată cu un sistem de iluminat.

A fost sfințită la data de 25 iulie 2010, de către Mitropolitul Bartolomeu, care spunea că „ridicarea ei reprezintă o prioritate nu numai pentru zonă și pentru județ, ci chiar pentru cele două regiuni, Transilvania și Moldova, multă vreme despărțite din voia oamenilor și de vitregiile istoriei, aflate însă astăzi în fireasca unitate conferită de identitatea de Neam, de Credință și de Limbă”.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!