Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea numărul 150 din 22 octombrie 2014, în semn de înaltă prețuire și recunoștință pentru sacrificiul militarilor care de-a lungul timpului au participat la misiuni în afara teritoriului național, punându-și viața în slujba patriei.
România se alătura, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum și altor state din Europa care, la 11 noiembrie, recunosc meritele personalului armatei participant la misiuni în diferite zone ale globului și își comemorează eroii căzuți la datorie.
”Denumită inițial Ziua Armistițiului, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la ora 11.00, în cea de-a 11-a zi, a celei de-a 11-a luni, a anului 1918, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial, creându-se astfel premisele împlinirii visului de secole al românilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918” a precizat Andreea-Maria Mureșan – ofițer cu informarea și relațiile publice în cadrul UM 01331 Bistrița.
Cu ocazia acestei zile, cei trei eroi ai Brigăzii 81 Mecanizată — ‘General Grigore Bălan’, căzuți la datorie în teatrele de operații din Angola și Afganistan, vor fi comemorați sâmbătă, 11 noiembrie, prin oficierea unor servicii religioase și organizarea de ceremonii militare, în trei locații, după următorul program:
- Monumentul Eroilor, la sediul Batalionului 812 Infanterie, Bistrița — 11 noiembrie 2017, ora 08.45 — Oficiere serviciu religios, ceremonie militară și depunere de coroane;
- Cimitirul Eroilor, Bistrița — 11 noiembrie 2017, ora 10.30 — Oficiere serviciu religios, ceremonie militară și depunere de coroane la mormântul sublocotenentului p.m. Cristian Petru Filip;
- Cimitirul Sătesc, Șintereag — 11 noiembrie 2017, ora 13.00 — Oficiere serviciu religios, ceremonie militară și depunere de coroane, la mormântul sublocotenentului p.m. Marius Florin Sfecheș.
La activitățile organizate în cinstea veteranilor din teatrele de operații vor lua parte familiile eroilor, rudele și prietenii, reprezentanți ai autorităților locale și ai Sistemului Național de Apărare, Ordine publică și Securitate Națională, cadre militare active și în rezervă, veterani de război și elevi.
”Nu vom uita niciodată curajul, spiritul de luptători, coeziunea și solidaritatea de care militarii au dat dovadă în timpul executării misiunilor încredințate. Fie ca pilda lor să ne dea curaj și încredere în forțele proprii!” au mai precizat reprezentanții U.M. 01331 Bistrița.