La nivel național, gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate este de 31,71%, a informat marţi Ministerul Sănătăţii.
„Într-un interval de 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 19.685 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 62.063 teste RT-PCR şi antigen efectuate. Gradul de pozitivare este de 31,71%”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
În acest context, sursa citată precizează că creşterea capacităţii de testare şi testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, dar şi pentru a preveni, pe cât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane.
Pentru a sprijini această activitate, persoanele care au simptome ce pot indica prezenţa virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie, call-centerele direcțiilor de sănătate publică sau numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita testarea.
Persoanele ale căror teste sunt pozitive se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 pentru a primi consultaţie şi tratamentul necesar.
„Atenţie: în situaţia în care aveţi forme severe şi simptomele se manifestă agresiv, apelaţi numărul unic de urgenţă 112”, avertizează MS.
Specialiştii în sănătate publică susţin că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de COVID-19 şi a deceselor. De altfel, astăzi, dintre cele 650 de persoane internate la ATI, 560 sunt persoane nevaccinate. De asemenea, dintre cele 44 de decese înregistrate, 34 au survenit la pacienţi nevaccinaţi.