Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu sindicaliştii din Poşta Română. ”Putem găsi soluțiile cele mai bune doar prin dialog”

FOTO: news.ro

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) a organizat, luni, o acţiune de protest la sediul Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării, sindicaliștii fiind nemulțumiți de lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu, care a condus la situaţia în care circa 17.000 dintre angajaţi, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională.

Lucrătorii poștali au subliniat și că există un risc uriaş ca, odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, Poşta Română să intre în procedură de insolvenţă sau să concedieze mii de angajaţi. Totodată, sindicaliştii au reclamat și lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a Companiei Naționale Poșta Română, lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management, precum şi lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a mers, luni, în rândul protestatarilor pentru a le asculta doleanţele.

După întâlnirea pe care a avut-o cu sindicaliştii din cadrul Poştei Române, ministrul Bogdan Ivan a declarat că așteaptă de la conducerea acestei instituții să găsească soluții concrete prin care să crească lunar veniturile cu cel puţin 13 milioane de lei, începând cu luna viitoare, pentru ca salariul minim al angajaţilor să fie majorat.

”Pentru problemele pe care liderii sindicali le ridică astăzi, aștept încă de la conducerea Poștei Române soluții concrete, corecte și reale. Putem găsi soluțiile cele mai bune doar prin dialog. Mâine, la prima oră, am convocat reprezentanții ministerului – în calitate de acționar majoritar, ai sindicatelor Poștei, precum și managementul companiei pentru a găsi soluții pentru oameni și pentru viitorul Poștei Române”, a spus Bogdan Ivan.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării consideră că Poșta Română poate fi modernizată și își poate crește chiar și veniturile dacă investește în tehnologie.

Prin tehnologie, Poșta Română va evolua și va avea venituri proprii. Trebuie să investim în tehnologie. Doar așa putem moderniza poșta, nu dând oamenii afară. Tehnologia schimbă jocul. Poștașul echipat cu un dispozitiv digital va putea încasa facturi direct la poarta omului. Va putea elibera chitanțe. Va face românilor viața mai ușoară. Poștașul este cel care le poate rezolva românilor problemele curente: pensiile și facturile. Și așa Poșta Română va avea venituri mai mari”, a adăugat Bogdan Ivan.

În opinia ministrului, digitalizarea României și modernizarea Poștei Române trebuie să meargă mână-n mână, să fie implementate coordonat și simultan, în așa fel încât românii din toată țara, inclusiv cei din comunitățile mici, să rămână conectați.

Comunitățile mari au multe metode de comunicare la dispoziție. Dar nu toată România are aceleași oportunități. Pentru oamenii din comunitățile mici, poștașul este legătura cu țara, cu autoritățile, cu familia”, a adăugat Ivan, subliniind că poștașii nu pot fi luați din teren.

Potrivit ministrului, cifrele Poștei Române sunt solide. În fiecare lună, 8 milioane de români sunt clienți ai Poștei, în subunități sau în contact direct pe teren, în vreme ce alte 4,5 milioane de oameni își primesc pensia la ușă și 2,5 milioane de români primesc vouchere de energie prin intermediul Poștei Române.

Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale. În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!