Administrația publică din România trece printr-un amplu proces de modernizare, spune ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. Potrivit acestuia, în curând va fi lansat un program prin care 1.000 de primării și consilii județene din țară vor putea beneficia de fonduri pentru achiziția de echipamente IT în vederea digitalizării serviciilor pe care le oferă.
”Suntem într-un proces amplu de modernizare a administrației publice din România, iar acest lucru îl facem cu cele mai noi tehnologii, cu companii de talie mondială, cu companii care ne pun la dispoziție tehnologie pe care o găsim în cele mai dezvoltate state din lume. Pe 19 septembrie vom lansa un program extrem de important pentru digitalizarea administrației publice locale, de care pot beneficia 1.000 de primării și administrații publice din România. Este vorba despre programul DigiLocal, iar în data de 19 septembrie se vor depune aplicațiile pentru vouchere digitale pentru primării și consilii județene. Vorbim despre sume de 75.000 de lei pentru o primărie de comună, de 125.000 de lei pentru o primărie de oraș, 175.000 de lei pentru o primărie de municipiu și 250.000 de lei pentru un consiliu județean”, a explicat ministrul Bogdan Ivan, vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița.
Oficialul guvernamental a adăugat că aproximativ 30% din finanțarea acordată unei administrații publice ar urma să fie folosită pentru achiziția de componente hardware, respectiv calculatoare, servere, device-uri, iar diferența de 70% să fie folosită pentru migrarea sau crearea unui site standardizat care să corespundă tuturor cerințelor actuale.
Potrivit ministrului, va fi cea mai simplă aplicație din ultimii 34 de ani prin care administrațiile publice vor putea solicita finanțare guvernamentală.
”Va dura mai puțin de un minut ca administrațiile publice locale să se înscrie. După ce vor fi selectate, vor intra în procesul de transmitere a unor documente pentru a ne asigura că vom avea un limbaj comun de la Primăria Târlișua și până la Primăria Bistrița, Primăria Beclean sau Primăria București. Vom interconecta tot ceea ce înseamnă servicii publice de la nivel local într-un limbaj tehnic comun. Ele vor fi pregătite în așa fel încât să fie interoperabile cu cloud-ul guvernamental și cel regional și cu sistemele informatice mari ale României. Ne dorim ca oamenii să poată să acceseze o singură interfață atunci când interacționează cu statul român”, a mai spus ministrul Bogdan Ivan, care a precizat că își dorește ca primăriile din județul Bistrița-Năsăud să aplice pentru acest program.
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a menționat că se fac pași și în ceea ce privește cloud-ul guvernamental și cel regional.
”Urmează să semnăm și contractul pentru cloud-ul dedicat la nivel național, se fac pași importanți și pentru cloud-ul regional. Sunt pași foarte concreți în această direcție. De asemenea, un alt lucru important este că lucrăm la aplicația unică a statului prin care fiecare om care va dori să obțină documente de la o primărie sau documente pentru naștere, căsătorie, pentru documente de identitate sau pașaport va putea să o facă accesând platforma unică a României sau aplicația pe care va putea să o descarce din GooglePlay sau AppStore direct pe telefon. În acest fel ducem mare parte din serviciile publice în online. Până în septembrie 2025, minim 30 de servicii publice vor fi disponibile în acest format, urmând ca până la 31 decembrie 2026 să avem peste 60 de servicii publice în acest format. Nu lăsăm pe nimeni în urmă și aducem și administrația locală pe același palier cu administrația centrală care se modernizează pe zi ce trece”, a mai completat Bogdan Ivan.