Mininistrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că a semnat, joi, contractul de finanţare pentru realizarea Cloud-ului Guvernamental și pentru migrarea sistemelor informatice ale statului român şi consideră că este ”o zi istorică” pentru debirocratizarea ţării noastre.
”177 milioane de euro pentru digitalizarea României. Astăzi am semnat contractul de finanţare pentru migrarea datelor în Cloud-ul Guvernamental. Este o zi istorică pentru debirocratizarea României şi pentru viitorul digital al ţării noastre”, a scris Bogdan Ivan, joi, pe Facebook.
Ministrul Cercetării a mai precizat că digitalizarea României este un proiect care “reformează din temelii instituţiile publice şi serviciile publice oferite cetăţenilor”.
”Fără timp pierdut, fără stat la cozi şi fără dosare cu şină!”, a completat el.
La semnarea contractului de finanțare a participat și președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad.
“Autoritatea pentru Digitalizarea României are o misiune foarte importantă, aceea de a pune la dispoziție cetățenilor, serviciile publice la un click distanță. Misiunea noastră este să putem simplifica fluxul de date și informații, procesele birocratice, respectiv să eficientizăm timpului de reacție al statului la solicitarea cetățenilor”, a precizat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Cloud-ul Guvernamental este livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României, din PNRR, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale. Practic, începând de joi, instituțiile statului vor începe migrarea datelor și se face primul pas către interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituțiilor publice.
Prima etapă a acestui proces de migrare presupune identificarea instituțiilor care dețin aplicații și sisteme informatice ce deservesc servicii digitale guvernamentale și prioritizarea acestora. Ulterior, minim 30 de aplicații și sisteme IT&C, prin intermediul cărora sunt furnizate servicii digitale guvernamentale, vor fi migrate în cloud până în iunie 2026.
Nu mai stim să vorbim româneste. Cloud guvernamental vine din engleză (cloud= nor). In româneste există expresia „nor de puncte” care se referă la o reprezentare grafică a unui mare număr de date posibil de interpretat prin identificarea de relații sau repartiții mai mult sau mai puțin omogene, care pot corespunde aplicării unei distribuții normale (curba lui Gauss). Prin extensie, s-a ajuns la conceptul de „Cloud computing” care se refera la domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să trebuiască să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Asadar, „Cloud computing” înseamnă gestionarea bazelor de date, în sensul înmagazinării, regăsirii, prelucrării si prezentării informatiei. Inconvenientul major al sistemului „cloud computing” se referă la probleme de confidențialitate, deoarece furnizorul de servicii poate accesa oricând datele din cloud.