Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a efectuat, marți, o vizită în județul Bistrița-Năsăud.
De dimineață, la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, ministrul Adrian Câciu a avut o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, la eveniment luând parte și fostul premier Victor Ponta, actual consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.
”Am avut o discuție aplicată atât cu domnul președinte Radu Moldovan, cât și cu candidatul nostru la Primăria municipiului Bistrița, Gabriel Lazany, legată și de proiectele pe care le avem pentru infrastructura județului și a municipiului Bistrița. Am avut o întâlnire foarte bună și cu mediul de afaceri cu care avem un parteneriat pe care trebuie să îl consolidăm, un parteneriat tripartit de această dată. Pentru prima oară în România, vrem să consolidăm legătura între mediul de afaceri local, autoritățile locale și apoi la nivel regional și național. Practic, ne dorim să nu mai fie un dialog doar mediu de afaceri, câteodată abstract pentru că nu se resimt nevoile sau nu se aduc la cunoștință nevoile locale către Guvern. Vrem să implicăm foarte mult autoritățile locale în această consolidare a parteneriatului. Din dialog rezultă și soluții de finanțare. Am prezentat și rezultatele pe care le avem într-un context foarte complicat, nu doar pentru România, dar și pentru Europa, context destul de încercat. Rezultatele au fost foarte bune din perspectiva mediului de afaceri, care dovedește reziliență și mai ales dorință de investiții. Spuneam și în această discuție că totuși România a fost pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva investițiilor productive în economie, anul trecut, ca procent, ca pondere în PIB. Este un semnal bun. Nu înseamnă că sunt lucrurile rezolvate, dar e primul pas, primul răspuns la elemente de criză. Asta înseamnă că toți am înțeles cum să răspundem în momente de criză și nu ne ascundem în spatele crizelor, cum s-a făcut în trecut, să ne aducem aminte de pandemie, când s-a închis țara. Răspunsul la criză este să investești pentru că după criză va fi și soare”, a spus ministrul Adrian Câciu într-o conferință de presă susținută după întâlnirea cu antreprenorii locali.
Sursa citată a mai adăugat: ”Împreună cu domnul ministru Bogdan Ivan, am prezentat proiectele pe care le avem pe zona de digitalizare, mai ales a economiei, dar și a administrației publice. De asemenea, am prezentat și situația pe care o avem pe noul exercițiu financiar 2021 – 2027, unde lucrurile iarăși arată foarte bine din punctul meu de vedere. Unde avem provocare într-adevăr este la a închide contractele pe proiectele depuse. Pe noul exercițiu financiar 2021 – 2027 sunt proiecte depuse de 41 de miliarde de euro la nivel național. Contracte încheiate sunt astăzi în sumă de 7 miliarde de euro. La finalul lunii iunie vom avea 10 miliarde de euro. Până la final de an vom contracta cel puțin 20 de miliarde de euro, iar în acest an România va încasa cel puțin 5 miliarde de euro din noul exercițiu financiar, în plus față de ceea ce a încasat deja”.
Ministrul a menționat și că a auzit tot felul de discuții legate de situația Masterplanului de apă și canalizare aflat în derulare la nivelul județului Bistrița-Năsăud și a ținut să precizeze că acest obiectiv are finanțare asigurată.
”E campanie electorală, înțeleg că sunt oameni că vor să se valideze în ultima clipă, deși nu au făcut nimic în timpul celor 4 ani în care li s-a dat o șansă, pe de o parte politică, în zona de Parlament, dar pe de altă parte și administrativă, în zona de Primărie a municipiului Bistrița. Vreau să anunț foarte clar: partea de Masterplan de apă are finanțare, este contractul aflat în derulare. Chestiunile de genul acesta că s-au pierdut bani europeni nu își au rostul. Înțeleg că astăzi a fost la Bistrița și președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă. Îmi pare rău că nu ne-am văzut aici. Era bine să ne vedem cu toții. Până la urmă suntem o coaliție și dacă tot nu avem nimic de ascuns, de ce să nu fi discutat la masă ceea ce în spațiul public începem să arătăm cu degetul. Și să ne mai înțelegem un lucru: din perspectiva Consiliului Județean și al lui Radu Moldovan, știm cu toții proiectele acestei instituții, care este campioană în atragere de fonduri europene. Din perspectiva municipiului Bistrița, o să ofer drept exemplu ce fonduri a avut Spitalul Județean la dispoziție și cât a reușit să atragă și cât a avut Primăria Bistrița și ce a reușit. Astfel, la Spitalul Județean, din 170 de milioane de euro s-a absorbit întreaga sumă și, mai mult decât atât, se continuă investițiile. În partea cealaltă, un primar care a moștenit proiecte de 120 de milioane de euro a reușit să absoarbă doar 25 de milioane de euro. Restul au rămas pe banii dumneavoastră, în sensul în care proiectele care nu s-au finalizat până în 31 decembrie 2023 vor fi finanțate probabil din împrumuturile autorității locale. Este incorect față de cetățenii municipiului Bistrița ca acest tip de administrație să mai continue. Nu mai merge, noi nu avem timp să stăm pentru că avem foarte multe proiecte și trebuie să înțelegem că doar gospodarii vor face diferența. Dacă avem primării sau municipii care au rămas în urmă, este pentru că acolo nu avem primari gospodari și atunci trebuie să vină oameni competenți în zona aceasta”, a mai adăugat ministrul Adrian Câciu.
Vizita ministrului Adrian Câciu în județ a continuat pe parcursul acestei zile. Potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, demnitarul a ajuns și la două companii locale – RCB și TeraSteel.