Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că este nevoie de prelungirea stării de alertă, lucru indicat și de situația epidemiologică actuală. Ministrul atrage atenția că dacă starea de alertă nu va fi prelungită, autoritățile nu vor putea lua măsuri în cazul în care va crește numărul cazurilor de COVID-19.
”Încă avem peste 200 de cazuri noi, avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active. Toate relaxările progresive, graduale, le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Detașarea de la un spital la altul se poate face doar într-o stare de alertă, suportul pentru persoanele defavorizate îl putem face doar în stare de alertă. Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară. Fără starea de alertă nu vom putea lua măsuri dacă va crește numărul de cazuri”, a explicat ministrul Sănătății.
Nelu Tătaru a precizat că specialiștii epidemiologi din plan național și chiar mondial sunt cei care recomandă prelungirea stării.
”Specialiștii care recomandă acest lucru sunt cei de la Inspectoratul Național de Sănătate Publică, de la Centrul de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, iar astfel de sfaturi vin și din relația de comunicare cu Organizația Mondială a Sănătății dar și cu specialiștii din țară de pe plan județean. Dincolo de disputa politică, este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament”, a mai spus sursa citată.
Ministrul Sănătății a adăugat că prelungirea stării de alertă vine dintr-o nevoie pur epidemiologică și nu ar trebui să fie subiect de dispută politică.
”Eu sper ca Parlamentul să înțeleagă că este necesară o stare de alertă. Prelungirea stării de alertă vine dintr-o nevoie pur epidemiologică, tehnică, sanitară și nu dintr-o decizie politică”, a mai precizat ministrul.
PSD nu va vota prelungirea stării de alertă în forma propusă
Reamintim că președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea politică nu va vota o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile.
„Este exclus ca Partidul Social Democrat să voteze o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile. Mai exact, colegii mei au venit cu câteva propuneri clare către Guvernul României, respectiv că vor veni cu cererea de încuviinţare a stării de alertă să cuprindă în primul rând redeschiderea spitalelor pentru bolile cronice, redeschiderea spitalelor suport COVID care nu au avut niciun fel de pacient în ultimele 30 de zile, exclus continuarea procedurii de achiziţii publice fără licitaţie sau angajări privind derogare de la lege. În schimb, considerăm pentru încă o perioadă limitată obligativitatea purtării de măşti în spaţii închise, cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente şi, nu în ultimul rând, distanţarea socială”, a declarat Ciolacu.
În plus, Marcel Ciolacu a mai precizat că parlamentarii au pregătit un proiect de lege cu privire la măsurile ce ar trebui luate după expirarea stării de alertă. Liderul PSD consideră că după expirarea stării de alertă ar trebui să mai rămână anumite restricţii doar în zonele în care există focare COVID-19.