Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că investițiile realizate în sistemul de sănătate al județului Bistrița-Năsăud trebuie date drept exemplu și afirmă că va organiza la Bistrița o conferință de bună practică în ceea ce privește managementul serviciilor medicale și dezvoltare rațională a investițiilor în acest sector.
”Sunt absolut impresionat de ceea ce se întâmplă în dezvoltarea sectorului de sănătate în județul Bistrița-Năsăud. (…) Cred că ceea ce se întâmplă aici trebuie dat exemplu. Vreau să dezvoltăm o conferință de bună practică în ceea ce privește managementul serviciilor de sănătate și modul de dezvoltare rațională a investițiilor în sectorul de sănătate. Sunt convins că acest exemplu de bună practică poate fi replicat sau a fost replicat în multe alte zone din țara noastră. (…) Trebuie să facem neapărat o conferință și chiar un training pentru mulți dintre colegii noștri care lucrează în alte localități, să vină și să vadă ce se întâmplă la Bistrița. (…) Vă rog să mă credeți, investițiile corespund standardelor de calitate. Am văzut foarte multe spitale, și în România, și în alte țări. Spitalele avansate din Europa nu diferă cu mult sau deloc în ceea ce privește modul de realizare, calitatea investițiilor, calitatea echipamentelor și (…) resursa umană calificată în sănătate. (…) Sper să avem ocazia să punem în aplicare această intenție a mea, de a dezvolta acest centru de bună practică în ceea ce ce privește managementul serviciilor de sănătate și dezvoltarea serviciilor în infrastructura spitalicească sau alt tip de infrastructură medicală”, a spus Alexandru Rafila.
Întrebat ce se va face mai exact la Bistrița din acest punct de vedere, ministrul a adăugat: ”Deocamdată o să facem o conferință și poate vom face niște workshop-uri dedicate diverselor probleme care apar în sistemul de sănătate, fie că discutăm despre managementul serviciilor de sănătate, fie că discutăm de politica de investiții în sectorul sanitar, pentru că ea totuși trebuie făcută într-un mod coordonat, astfel încât, pe de o parte, să răspundă nevoilor de servicii ale cetățenilor și, pe de altă parte, să aibă o structură a dezvoltării acestor servicii apropiate de nevoi. Noi am discutat totdeauna despre numărul de paturi de spital. Avem paturi de spital destul de multe, dar problema nu este aceasta, ci ce tipuri de patologii deservesc și mai ales dacă avem personalul medical necesar pentru ca să poată să deservească acele tipuri de patologii. Sunt probleme în multe județe din țară referitoare la asigurarea resursei umane, în diverse tipuri de specialități. Aici autoritatea locală este extrem de importantă pentru că astfel de conferințe trebuie să aducă la masă nu doar profesioniști din sănătate sau din management, ci și autoritatea locală. Fără autoritatea locală, interesul personalului medical să meargă să lucreze într-una numit loc nu este posibil. Dezinteresul autorității locale duce și la dezinteresul ocupării posturilor în diverse zone din țară. Mai sunt și condițiile socio-economice care nu trebuie neglijate și ele trebuie asigurate măcar pentru personalul medical, pentru cei care își doresc și au, cred eu, responsabilitatea referitoare la sănătatea comunității pe care o conduc”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat, vineri, la inaugurarea Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, investiţie care s-a ridicat la aproximativ 3 milioane de euro.
FOTO/VIDEO: Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, în casă nouă