Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi. Cărtărescu a fost invitat la Ateneul de Bistrița, concept lansat de Ioan Turc, prin care marile personalități ale României intră în dialog cu publicul…
„Avem bucuria să îl avem ca invitat de onoare pe unul din cei mai importanți, probabil cel mai mare scriitor din România, o personalitate… Ateneul de Bistrița este o inițiativă a domnului primar Ioan Truc, o posibilitate de întâlnire cu personalități din lumea contemporană” – a spus Gavril Țărmure.
Scriitorii Dan Coman și Marin Malaicu-Hondari au fost pe scenă, alături de Cărtărescu și au întreținut dialogul.
Mircea Cărtărescu a vorbit despre turneul prin Dallas, Houston , New York dar și premiul din Los Angeles!
Scriitorul a amintit despre vizitele sale în SUA și modul în care țara s-a transformat treptat de-a lungul timpului…
La finalul lunii aprilie, Cărtărescu a primit Premiul Los Angeles Times pentru ficțiune. Acesta a fost recompensat pentru romanul „Solenoid” la cea de-a 43-a ediție anuală a Los Angeles Times Book Prizes.
Întâlnire cu Alex Shepard – imortant critic american, specialist în premiul NOBEL!
Mircea Cărtărescu a prins mai multe nominalizări la Premiul Nobel și la un moment dat a fost favorit la câștigarea NOBEL-ului, care momentan îi lipsește din vitrină.
În turneul său prin America, Mircea Cărtărescu s-a întâlnit cu Alex Shepard, important critic literar cu care a avut o conversație interesantă. De altfel, Shepard a fost cel care l-a anunțat pe Cărtărescu despre câștigrea premiului Los Angeles Times al 2-lea premiu ca importanță din America, primul fiind Man Booker Prize.
Mircea Cărtărescu a prins mai multe nominalizări la Premiul Nobel!
„Ne-am bucura să ne faceți ca țară, această onoare!” – a spus primarul Ioan Turc în deschiderea conferinței.
Despre ultima sa creație: „Theodoros are ceva din mine însumi!”
La Bistrița, Cărtărescu și-a prezentat cartea Theodoros și a răspuns întrebărilor adresate din public. Dialogul a atins mai multe zone: scriitorii ideologi și operele lor, limbajul folosit în carte, personajul principal și fațetele acestuia…
„Theodoros are ceva din mine însumi, pentru că altfel nu l-aș fi scris, nu aș fi atras de povestea lui. Eu aș fi numit în mod ideal cartea aceasta adăugând și subtitlul , și-ar fi spus Theodoros sau despre ambiție … pentru că Theodoros este un ambițios, un ambițios nemărginit, un ambițios care merge o vreme pe mâna dreaptă, adică pe mâna divinității dar apoi o cotește pe mâna stângă, când divinitatea nu mai vrea, nu mai poate, se opune planurilor sale și felului în care el mânuiește realitatea….”- a spus Cărtărescu.
O paralelă între personajul Theodors și personalitatea lui Cărtărescu?
„Mie mi-a plăcut această dorință de a-ți îndeplini un vis! Această dorință extraordinară nestinsă de a deveni ceea ce voiai să devii, de a-ți umple forma într-un fel, de a sări peste propria umbră cum spune Sadoveanu. Pentru asta mi-a plăcut Theodoros pentru că într-un fel seamănă cu mine din acest punct de vedere!
Eu nu sunt un ambițios în sensul negativ al cuvântului, dar mi-am dorit întotdeauna să scot tot ce a fost mai bun din mine, să încerc cel puțin cu fiecare carte să arăt altceva din mine, o altă față, alt fel al meu de a exista și de a scrie. De aceea, din acest punct de vedere Theodorus, într-adevăr seamănă cu mine. Excesele sale care au urmat, firește că l-au îndepărtat de mine și totuși NU l-au făcut condamnabil.” – a spus Cărtărescu.
Mircea Cărtărescu a predat 33 de ani la Facultatea de Litere din București! Experiența l-a ajutat la găsirea cuvintelor vechi, folosite apoi în creațiile sale!
Despre limbajul folosit în cartea sa! Ca profesor universitar la Facultatea de Litere, Mircea Cărtărescu a acumulat o vastă experiență „tehnică”, lexică. A studiat cărți românești din toate epocile, critici, cărturari, scriitori medievali prin care a avut acces la o serie de arhaisme, regionalisme pe care acum le pune în valoare în creațiile sale.
„Tot ce mi-a plăcut am reținut !”- a spus Cărtărescu, referitor la acest subiect.
„Theodoros, o carte valahă … imn adresat patriei mele, Valahia!”
„O carte senzorială despre lumea văzută prin ochii unui copil, o carte fara pretenții, o carte cu pretenție de poezie, cu pretenții de a vedea lumea prin ochii poetului sau prin ochii copilului.” – a completat Cărtărescu.
Despre forța literaturii!
Dan Coman a adresat o întrebare despre literatură, dacă mai poate avea forța și farmecul de altădată.
„Fundamentală este atitudinea însăși… Este o diferență între Theodorus și celalte cărți ale mele în ce privește atitudinea… Am vrut să fac ceva diferit și m-am gândit la un alt fel de literatură, o literatură a bucuriei, a ingenuității, a privirii copilărești asupra lumii.” – a fost răspunsul lui Mircea Cărtărescu.
Prezența lui Cărtărescu la Bistrița completează pleiada de personalități care au participat la dialog cu bistrițenii. Până acum, în cadrul Ateneului de Bistrița au fost prezenți ambasadorii Lazăr Comănescu, Dan Preda și Liviu Zăpârțan ambasador la Vatican, regizorul Silviu Purcărete, Michael Saphir, fostul director al Europei Libere.