FOTO/VIDEO: Misiune de căutare derulată de pompieri și scafandri în râul Someș

FOTO: arhivă

Salvatorii din Bistrița-Năsăud derulează o misiune de căutare a unei persoane despre care se crede că s-ar fi înecat în râul Someș, în zona localității Piatra spre Mocod.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud, la acțiunile de căutare participă pompierii de la Stația Beclean, care intervin cu un echipaj cu barca și un echipaj de prim ajutor SMURD.

La locul solicitării a fost direcționat și echipajul de scafandri din cadrul Detașamentul de Pompieri Bistrița.

Din primele informații transmise de ISU, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de aproximativ 45 de ani.

Misiunea salvatorilor este în plină desfășurare.

ACTUALIZARE

Scafandrii bistrițeni au găsit bărbatul la circa 10 m distanță de locul unde a dispărut în apă, dar din păcate toate eforturile depuse de salvatori au fost în zadar.

”Bărbatul a fost extras și predat echipajelor medicale. La locul solicitării a fost direcționat în sprijin un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița Năsăud. Din păcate, în ciuda eforturilor echipajelor medicale, organismul bărbatului nu a răspuns manevrelor protocolului de resuscitare, acestea fiind nevoite să îi declare decesul la locul solicitării”, a transmis ISU Bistrița-Năsăud.

Instituția atrage atenția că, de cele mai multe ori, astfel de tragedii se produc fie pentru că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie pentru că intră în ape unde curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.

Ținând cont de faptul că în perioada imediat următoare vremea va rămâne caldă și oamenii vor desfășura activități recreative care pot să includă și scăldatul, pompierii recomandă să se respecte câteva măsuri importante de siguranță:

  • Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
  • Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;
  • Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
  • Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;
  • Nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
  • Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!