În ședința de Guvern de luni, 12 august, se va dezbate un proiect important care vizează modificarea şi completarea Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Astfel, o modificare extrem de importantă vizează utilizarea telefonului în timpul conducerii unui autovehicul.
Potrivit proiectului, ”în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. Astfel, se va sancţiona cu 4 puncte de penalizare ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.
De asemenea, potrivit documentului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.
Se sancţionează cu amenda prevazută în clasa a III-a de sancţiuni ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia.
Noile prevederi urmează să se aplice în termen de 60 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial. În tot acest interval, Poliţia Rutieră trebuie să desfăşoare o campanie de informare a conducătorilor auto cu privire la noile modificări.
O altă modificare prevăzută în proiectul de ordonanță ce va fi dezbătut în ședința de Guvern vizează faptul că titularul unui permis de conducere va fi obligat să susțină un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, dacă permisul i-a fost suspendat pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Acest test trebuie susținut până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule.
Sursa foto: www.playtech.ro