Ca să NU fie discuții cu vecinii care profită de scăpări, primarul Ovidiu Crețu propune modificări a regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată din municipiu şi a identificat necesitatea modificării cu privire la amplasarea dispozitivului de rezervare, stabilind dimensiunea de maxim 60 x 60 cm şi obligaţia de a conţine date cu privire la denumirea beneficiarului, intervalul orar de rezervare şi perioada de valabilitate a contractului.
Se introduce un nouă literă care completează art. 16, privind inscripţionarea pe carosabil a numărului de înmatriculare a unui autoturism sau a cuvântului „rezervat”, ca şi contravenţie şi implicit a art.17 cu privire la instituirea unei sancţiuni cu amendă de 1.000 lei pentru aceasta (dacă o persoană a inscripționat un loc de parcare, chiar dacă a plătit abonament). – după cum se arată în expunerea de motive.
Mașinile parcate neregulamentar, pe locul vecinului pot fi RIDICATE!
Pentru parcările care încalcă regulamentul, Primăria Bistrița a propus sancţiuni complementare de blocare şi ridicare a autovehiculului conform Regulamentului privind activitatea de blocare a autovehiculelor oprite sau staţionate neregulamentar, precum şi de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a acestor autovehicule în municipiul Bistriţa, aprobat prin Hotărârea nr.38/31.03.2011 a Consiliului local al municipiului Bistriţa.”
Rezervări on-line!
A fost introdusă procedura de rezervare on-line a unui loc de parcare, care poate opera doar pentru locurile de parcare rămase libere în zonele de parcare de reşedinţă în care au fost atribuite locurile prin procedura iniţială de atribuire, în şedinţă publică. Locurile de parcare de reședință rămase libere vor fi vizualizate în sistem informatic pe site-ul Primăriei municipiului Bistrița. După alegerea locului de parcare şi efectuarea rezervării persoana interesată are posibilitatea să încarce toate documentele necesare atribuirii locului de parcare pe aplicaţie, sau acesta poate să se prezinte cu documentele în termen de 3 (trei) zile lucrătoare la Primăria municipiului Bistrița – Direcția Patrimoniu, pentru validarea rezervării locului de parcare dorit.
Locurile de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire/licitare, vor putea fi atribuite şi persoanelor fizice care locuiesc în locuinţe individuale, situate în vecinătatea zonelor de parcare de reşedinţă, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de regulament, la tariful stabilit prin hotărâre a consiliului local.
Locurile rămase libere pot fi atribuite persoanelor juridice cu 600 de lei/an.
Cetățenii pot depune sugestii, până în 10 octombrie!
Proiectul se află în dezbatere publică și cetățenii pot depune sugestii pentru îmbunătățire, după care inițiativa va fi supusă dezbaterii consilierilor locali. Rămâne de văut dacă în urma discuțiilor pe marginea acestui proiect vor avea loc modificări (amenzi mai mici) sau va trece în forma prezentată, cu votul majorității.
În perioada 2012 – 2016 ca urmare a implementării celor două regulamente, atribuirii a unui număr de aproximativ 5500 de locuri de parcare de reşedinţă în diferite zone ale municipiului.
Regulament parcări de reședință
CAP.VI. CONTRAVENŢII ŞI SANCŢIUNI
Art.16. – Constituie contravenţie următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice şi juridice contraveniente, proprietari sau deţinători cu orice titlu ai autovehiculului:
Amenzi de la 200 la 400 de lei pentru:
a) Staţionarea în parcările cu plată fără achitarea tarifului de parcare, respectiv tichet de parcare, abonament, SMS, sau contracte de rezervare;
b) Staţionarea pe locurile de parcare rezervate prin contract, semnalizate printr-un dispozitiv;
c) Staţionarea autovehiculelor în locurile rezervate persoanelor cu handicap;
d) Staţionarea în spaţiul de parcare cu abonament expirat sau cu abonament eliberat pentru alt autovehicul, sau cu depăşirea timpului de staţionare conferit de tichet;
e) Neexpunerea de către conducătorii auto la loc vizibil, în interiorul autovehiculului, pe parbriz, a tichetelor şi abonamentelor de parcare astfel încât să permită descifrarea acestora;
g) Vandalizarea aparatelor de autotaxare.
f) Rezervarea locurilor de parcare fără a deţine contract de rezervare se pedepseșe cu 1.000 de lei amendă.
h) inscripţionarea pe carosabil a numărului de înmatriculare a unui autoturism sau a cuvântului „rezervat” se pedepseșe cu 1.000 de lei amendă.
Orice persoană interesată va putea formula propuneri, sugestii şi opinii cu valoare derecomandare privind acest proiect de act normativ. Propunerile, sugestiile saurecomandările se vor formula în scris şi vor fi depuse la Centrul de Relaţii Publice – DirecţiaPatrimoniu din str. Gheorghe Şincai nr.2 până la data de 10 octombrie 2017.
Citiți și:
Proiectul se află în dezbatere publică și cetățenii pot depune sugestii pentru îmbunătățire, după care inițiativa va fi supusă dezbaterii consilierilor locali. Rămâne de văut dacă în urma discuțiilor pe marginea acestui proiect vor avea loc modificări (amenzi mai mici) sau va trece în forma prezentată, cu votul majorității.
unde se pot vedea ?????????????????