Nerespectarea măsurii de carantină impusă în contextul pandemiei de COVID-19 și lipsa măștii de protecție în spații publice au fost principalele abateri pentru care jandarmii au aplicat sancțiuni în ultimele 24 de ore.
Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Bistrița-Năsăud, de ieri și până astăzi, jandarmii au aplicat un număr total de 31 de sancțiuni, dintre care 9 au fost amenzi în valoare de 7.400 de lei și 22 avertismente scrise.
Au fost constatate trei cazuri de părăsire a carantinei, persoanele depistate că au încălcat această măsură au fost sancționate cu amenzi de 1.000 de lei fiecare.
”Și pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală au fost aplicate, numai în ultimele 24 de ore, 26 de sancțiuni contravenționale: 3 amenzi în valoare de 3.000 de lei și 23 de avertismente scrise. De asemenea, au fost aplicate amenzi în valoare de 2.400 lei pentru tulburarea ordinii publice, adresarea de cuvinte și expresii jignitoare, respectiv provocarea unui scandal”, precizează Jandarmeria Bistrița-Năsăud.
Astfel de misiuni de verificare a respectării noilor măsuri vor continua și în perioada următoare, scopul acestora fiind de a preveni și combate îmbolnăvirile în rândul populației.
Jandarmeria Bistrița-Năsăud reamintește că, având în vedere noile măsuri intrate în vigoare la acest sfârșit de săptămână, portul măștii de protecție este obligatoriu în toate spațiile publice închise și deschise. Masca poate fi de tip medical sau FFP2 și trebuie purtată astfel încât să acopere nasul și gura.
Persoane exceptate de la portul măștii:
- Copiii cu vârste sub 5 ani;
- Persoanele care sunt singure în birou;
- Prezentatorii tv și invitații acestora, cu condiția păstrării distanței de 3 metri între persoane;
- Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, cu condiția păstrarii distanței de 3 metri față de alte persoane;
- Persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, ori activități sportive;
- Persoanele cu dizabilități cognitive;
- Pot fi scutite de portul măștii, la locul de muncă, persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, dar numai după evaluarea medicului de medicina muncii.