Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit în această seară pentru a adopta Hotărârea cu numărul 76, prin care se propun o serie de măsuri pentru limitarea infecțiilor cu noul coronavirus în localitățile care trec de incidența de 6/1000 de locuitori.
Printre măsurile propuse de CNSU se numără și cea care prevede ca școlile să rămână deschise și dacă incidența cazurilor de COVID-19 a depășit pragul de 6 la mia de locuitori, caz în care vor fi introduse testele non-invazive. De asemenea, o altă măsură vizează că doar persoanele care sunt vaccinate anti-COVID sau care fac dovada trecerii prin boală pot avea acces la activităţi economice neesenţiale, de genul celor desfăşurate de restaurante sau terase, sau cele care au loc în sălile de sport.
În plus, portul măştii de protecție în aer liber va fi obligatoriu în localitățile în care rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori.
Totodată, magazinele se închid la ora 22:00 în loc de 18:00, acolo unde se impune carantina de noapte.
Întreaga hotărâre adoptată joi seara de CNSU poate fi consultată mai jos:
Profesorul universitar Răzvan M. Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a criticat si el decizia Ministerului Educației de a păstra școlile deschise și după depășirea ratei de infectare cu coronavirus de 6 la mia de locuitori. Acesta a spus într-o intervenție făcută astăzi, că „un singur copil asimptomatic transmite cu voioșie în jur pentru că e extrem de infecțioasă ifecția, și va merge și va răspândi și în comunitate”. În opinia lui, „cu fiecare zi în care este amânată închiderea școlilor, înseamnă cel puțin o săptămână cu care vor sta mai mult timp școlile în online ca să compenseze pentru lipsa de decizie”.
Răzvan Cherecheș mai sustine că soluția ar fi testarea tuturor elevilor cu teste antigen o dată la 3 zile cu teste rapide, pentru că testele PCR nu permit testare în masă, sunt prea scumpe și durează prea mult timp. Teste rapide antigen cu sensibilitate mare există, sunt disponibile pe piață și ar trebui introduse. O testare săptămânală a tuturor ar fi extrem de necesară și ar fi trebuit organizată la nivel național. În condițiile în care nu se poate, ar trebui organizată măcar la nivel local în școli.