Noi propuneri pentru titlul de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud”. Cine sunt nominalizații

FOTO: arhivă

În ședința ordinară din luna noiembrie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va analiza mai multe proiecte de hotărâre care prevăd acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud” unor persoane care au excelat în diferite domenii și care, prin activitatea lor, au promovat judeţul Bistriţa-Năsăud pe plan naţional şi internaţional.

Potrivit proiectelor, cei nominalizați să primească un astfel de titlu sunt:

  • PATRICIA VLAD (profesor la German European School din Singapore) – ”în semn de apreciere și recunoștință a unui parcurs educațional de excepție la universități internaționale de prestigiu (Universitatea Cambridge – Regatul Unit al Marii Britanii, Universitatea Harvard – Massachusetts, Statele Unite ale Americii și Universitatea Oxford – Regatul Unit al Marii Britanii) și pentru contribuția importantă adusă în promovarea imaginii județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional.
  • MIHAELA IOANA ȘTEFF (multiplă campioană națională, europeană și mondială, cu o carieră sportivă impresionantă în categoria tenisului de masă, atât ca sportiv, cât și ca antrenor) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru o carieră de excepție ca jucător și antrenor de tenis de masă și pentru contribuția importantă adusă la creșterea prestigiului județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional”.
  • General-maior CRISTIAN DANIEL DAN (locţiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Terestre) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru rezultatele remarcabile obținute în întreaga carieră militară și pentru reprezentarea cu onoare și demnitate a Armatei Române și a județului Bistriţa-Năsăud, în țară și în străinătate”.
  • OCTAVIAN HARȘIAN (omul care a repus pe harta țării zona viticolă din Dumitra, redându-i o personalitate aparte)- ”în semn de apreciere și recunoștință pentru deosebita contribuție adusă în dezvoltarea domeniului agricol, viticol și zootehnic din județul Bistriţa-Năsăud”.
  • COSMIN IOAN PĂTROIU (director general al TeraSteel S.A) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea și creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.
  • ALEXANDRU STÂNEAN (CEO TeraPlast SA) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea și creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.
  • Preasfințitului Episcop MACARIE (primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Cu numele de botez Marius Dan Drăgoi, se remarcă prin lucrarea misionară de cultivare și păstrare a credinței ortodoxe și identității strămoșești în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru nobila misiune de păstrare a credinței strămoșești și pentru promovarea spiritului tradițional românesc în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei și promovarea județului Bistriţa-Năsăud”.
  • prof.univ.dr. TEODOR RUS (cu o carieră de peste 50 de ani în domeniul matematicii, al sistemelor de
  • dezvoltare software si al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului)- ”în semn de apreciere și recunoștință pentru impresionanta carieră academică în domeniul dezvoltării sistemelor software și al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului și pentru promovarea județului Bistriţa-Năsăud, în întreaga lume“.
  • academician DOREL BANABIC (singurul membru titular în viață al Academiei Române care s-a născut în județul Bistrița-Năsăud și președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru vasta activitate academică desfășurată în domeniile ingineriei și științelor tehnice și pentru promovarea județului Bistrița-Năsăud, atât pe plan național, cât și internațional”.

”Titlul de ”Cetăţean de onoare al judeţului Bistrița-Năsăud” este cea mai înaltă distincţie conferită de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, în semn de apreciere şi recunoaştere a carierelor de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile. Acest titlu reprezintă o distincţie onorifică, pentru recunoaşterea meritelor, cinstirea şi onorarea personalităţilor marcante ale judeţului, care au activat şi excelat în diferite domenii astfel că au
promovat judeţul Bistriţa-Năsăud pe plan naţional şi internaţional”
, se arată în proiectele de hotărâre ce vor fi analizate în ședința din luna noiembrie a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Acordarea titlului conferă titularului următoarele drepturi: de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean, la dezbaterile materialelor care privesc comunitatea; de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean; accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud; accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură.

Posesorul titlului are și o serie de obligaţii: de a promova imaginii judeţului Bistriţa-Năsăud, precum și de a susţine dezvoltarea economică şi socială și interesele judeţului.

Ședința în care vor fi analizate proiecte de hotărâre privind acordarea a nouă titluri de “Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud” va avea loc la data de 28 noiembrie.

Până anul acesta, 45 de persoane au primit titlul de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud”: Ioan Birişiu, Marcel Lupşe, Liviu Maior, Heinrich Schnatmann, Lucian Sănmărtean, Georg Lecca (în 2014), Paul Ilieş, Vasile Zbâncă, Pompei Cocean, Emanoil Viciu, Gabriela Szabo, Miron Duca (în 2015), Adrian Crișan, Dumitru Protase, Andreea Grad, Emil Iugan, Cleopatra Lorințiu (în 2016), Ioan Lumperdean, Alexandrina Vasilichi, Anuța Cătuna, Virgil Pop, Dorel Goia (în 2017), Ioan-Aurel Pop, IPS Andrei Andreicuț, Ioan Manci, Liviu Zăpârțan, Ioan Repede, Ștefan Dărăbuș, Cristian Bodnar (în 2018), Niculae Gheran, Mircea Gelu Buta, Ioan Suciu, Ioan Scurtu, Rareș Fortuneanu, Raul Gălan (în 2019), prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Ioan Nicolaie Băciuț, prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, dr. Vasile Lechința, Emanuel Babici, Traian Larionesi, Virginia Linul, Gavril Balint, Mircea Popa, cunoscut ca Mircea Bravo, Iosif Ciunterei (în 2022).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!