Aproximativ 50 de persoane au participat la dezbaterea publică pe bugetul local. Întrunirea a avut loc în sala extensiei UBB de la Appolo.
La discuții au fost prezenți membrii ai PNL, ecologiști, studenți și cetățeni ai Bistriței care au făcut propuneri pentru bugetul pe 2017.
Florin Chereji a moderat întâlnirea și invitații au expus propuneri pentru cheltuirea eficintă a banului public.
Florin Chereji, inițiatorul acestei dezbateri a explicat că o mare parte din investițiile prezentate pe buget NU au notă de fundamentare și nu sunt justificate din punct de vedere financiar. A dat exemplu saniei pe șine din Wonderland estimată la 1,1 milioane de lei, care ar produce cheltuieli pentru funcționarea telescaunului, fără a avea un impact estimat. A atras atenția asupra unor proiecte viitoare, cum ar fi pistele pentru bicicliști care ar face ca parcările existente de-a lungul străzii 1 Decembrie să dispară.
Cetățenii prezenți au intervenit la microfon, iar sugestiile lor vor fi înaintate primarului Ovidiu Crețu!
Marius Bălan revine: vrea alei de promenadă pe malul râului Bistrița!
Marius Bălan a intervenit și a spus că regretă că NU sunt prezenți reprezentanții administrației locale, deși personal a înmânat invitații. Bălan regretă că NU există o lege a răspunderii colective și de-aici sunt probleme la cheltuirea banului public. Ecologistul a solicitat:
– asfaltarea drumului de pământ care face legătura dintre Podul Ghinzii și Podul de la Codrișor.
– modernizarea malurilor râului și amenajarea de faleze și locuri de picnic în zona punții de la TBC și a Școlii Generale nr.5
– susține că a discutat cu investitori străini care doresc să amenajeze un parc în Bistrița!
Atti, omul cu florile, vrea calitate la drumuri reabilitate!
Attila Szocz vrea calitate la lucrările efectuate din bani publici. Infrastructura stradală, parcările de reședință realizate acum 3 ani sunt praf și pulbere. Pe partea turistică, Attila Szocz a sugerat punerea în valoare a băilor sărate dimprejurul Bistriței, nicidecm realizarea unui Aquapark cu bani din bancă.
Tuță back in bussines!
Gheorghe Tuță a revenit în spațiul public și a amintit că a fost consilier local timp de 8 ani. A criticat viziunea administrației Crețu și a dat exemplu unui proiect promis acum 6 ani: puntea pietonală în zona Petru Maior. Ideea NU a fost pusă în practic și documentațiile au expirat între timp. Fostul consilier local a amintit că în mandatele lui Crețu NU s-au locat bani pentru extindere apă – canalizare în Sărata și Slătinița. A criticat faptul că administrația Crețu NU a modernizat nicio sală de sport în școlile din Bistrița, dar și proiectul sanie pe șine în Wonderland pentru care s-au alocat 1.1 milioane de lei.
Viorel Simionca , disperat de asfaltări a-lan-da-la! Muzicianul vrea calitate și simț de răspundere din partea muncitorilor angajați la Primărie!
Muzicianul Viorel Simionca a semnalat lucrările de proastă calitate realizate în Bistrița, faptul că străzile sunt prost-asfaltate și NU durează decât maxim 2 ani, după care asfaltul se fisurează. Unele străzi NU sunt modernizate conform normativelor și apa băltește la suprafață. De asemenea, a sesizat că gurile de canal sunt mai înalte decât nivelul carosabilului.
„Sașii construiau fundamentul, noi nu avem bază suntem superficiali și vosim blocurile în toate culorile. Un kitsch ordinar care NU există decât în India. Muzicianul a criticat mizeria de lângă blocuri, nepăsarea cetățenilor, nesimțirea și lipsa de educație a cetățenilor”
Doamna Alexa spune STOP dezastrului din urbanism și NU mai vrea un oraș vopsit ca un papagal! Propune regulament cromatic!
Ionela Alexa a criticat urbanismul din Primăria Bistrița și ipsa de viziune: „Blocurile de pe strada Crinilor, un proiect eșuat în sensul că a fost o batjocură la adresa urbanismului orașului. Nici într-o țară NU am văzut așa ceva!” a declarat Ionela Alexa. Primăria Bistrița vrea să reabiliteze 92 de blocuri, spații locative, administrative. În acest sens, Ionela Alex a propus un regulament privind identitatea cromatică a clădirilor pentru a împiedica un dezastru urbanistic.
Ionela Alexa a mai avut în trecut o propunere: fluidizarea traficului prin interzicerea școlilor de șoferi în intervalul 7 – 8 și 16 – 18. Propunerea sa a fost pe masa aleșilor, însă pentru a se transforma în Hotărâre de Consiliu Local, trebuie inițiat un proiect în acest sens, nefiind suficientă o simplă plângere.
Au mai fost cetățeni care s-au plâns de taxa pe gunoi și de coletarea care se realizează foarte prost, de banii risipiți pe cultură de proastă-calitate, dar și lipsa unui plan integrat pentru atragerea turismului.
Chereji cheamă lumea la Primărie, în ședința când se aprobă bugetul! Oricum, PSD are majoritate, dar Chereji vrea presiune civică pe consilierii llocali!
„Ideea este că dacă sala va fi plină și va fi lume în sală NU cred că vor mai face în halul ăsta și să NU țină cont de cetățeni.” a completat Chereji pe finalul întâlnirii. Proiectul de buget va fi aprobat în următoarea ședință ordinară, cu votul majorității din Consiliul Local.
Si totusi, nimic nu-i degeaba. Nu trebuie uitat faptul ca in septembrie 2015 a fost aprobat , cu mici modificări, în ședința de Consiliu Local, proiectul ”Pădure-parc Codrișor”, initiat de Asociația Bistrița Civică (ABC) care prevede modernizarea Pădurii Codrișor, inregistrand prima victorie a unui proiect propus de societatea civila. Asa cum rezulta din expunerea de motive „Scopul proiecului este restabilirea pentru pădurea Codrișor a destinației inițial stabilite de parc-pădure, în loc de defrișare pentru realizarea variantei ocolitoare și amenajarea, pe întreaga suprafață a păduri, a unor puncte de atracție”. Dar, si atunci, primarul Cretu a reusit sa fie cel putin penibil, afirmand ca „amenajarea Pădurii Codrișor nu exclude centura și nici centura ocolitoare nu exclude modenizarea Pădurii Codrișor, așa cum insinuează membrii Asociației Bistrița Civică”. Dupa mintea primarului, omul merge in padurea-parc pentru zgomotul si noxele generate de traficul greu si nu pentru liniste si aerul curat. Poate de aceea a mutilat cu drujba coroanele copacilor de pe strazi ca omul sa simta mai bine zgomotul si gazele de esapament. In plus, aceea tampenie de drum cu doua benzi prin padurea Codrisor nu-i o centura ocolitoare, fiindca pe langa defrisarea padurii, intra direct in oras pe langa parcul municipal, stadion, si pe la poarta spitalului TBC. Un vechi proverb spune ca proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Din pacate Cretu nu a invatat nimic din greselile sale.
Vezi: http://www.timponline.ro/ce-a-decis-cl-in-privinta-amenajarii-padurii-codrisor-ne-umplem-de-rusine/
Degeaba esti chiar tu !
Care catateni! %,50 si aia politruci!