Producția de bere artizanală sau, altfel spus, bere de casă este un fenomen aflat încă la început de drum în România, întrucât această băutură este produsă în cantități mai mici, prin fermentație naturală și cu ingrediente naturale. Sunt relativ puțini producători la noi în țară, însă, unii dintre ei au reușit să se facă destul de cunoscuți în rândul pasionaților de bere și chiar au ajuns să își comercializeze produsele pe piețele interne, prin intermediul restaurantelor sau magazinelor locale.
Potrivit specialiștilor, berea artizanală se produce după o serie de metode tradiționale și nu conține ingrediente folosite în procesul industrial de producere a berii, motiv pentru care are un gust mai puternic, este mai aromată și are mai puțin acid.
Și în Bistrița se pare că există persoane pasionate de berea artizanală, drept dovadă stă o companie locală care intenționează să amenajeze un spațiu pentru producția de bere artizanală pe strada Busuiocului din municipiu. În acest sens, compania SC Victoria Brewery SRL a solicitat acordul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud pentru acest gen de investiție.
Potrivit proiectului depus la APM B-N, activitatea se va desfășura într-un spațiu de circa 105 mp, iar echipamentul care va fi achiziționat va avea capacitatea de producție de 500 l bere/șarjă, iar cantitatea de apă necesară pentru o șarjă este de aproximativ 1.000 l, din care 500 l vor fi folosiți direct în producție și 500 l pentru igienizarea echipamentelor.
Ca materii prime pentru producerea berii se vor folosi malț (din orz sau grâu), hamei, drojdie și apă.
De asemenea, potrivit documentelor depuse la APM B-N, compania SC Victoria Brewery SRL precizează că etapele de fabricare a berii artizanale sunt următoarele:
- măcinarea malțului (cu o moară cu capacitate redusă);
- programarea electronică a echipamentului, plămădirea, filtrarea mustului, fierberea mustului și adăugarea hameiului;
- răcirea mustului fierbinte;
- fermentarea și maturarea;
- igienizarea/spălarea sticlelor și butoaielor ( keg-uri ) de bere;
- umplerea sticlelor și a butoaielor cu bere;
- capsarea sticlelor de bere.
Potrivit datelor de la nivel național, în ultimii 5 ani, în România au fost deschise circa 30 de fabrici care produc bere artizanală. În București există inclusiv un festival dedicat berii artizanale – Craft Beer Festival. De asemenea, statisticile arată că România este pe locul 7 în Europa când vine vorba de consum de bere, iar publicul iubitor de bere artizanala este în creștere și asta pentru că oamenii încep să prefere un produs natural.
La nivel european, țările cu tradiție în producția de bere artizanală sunt cele în care se găsesc și cele mai multe mari fabrici de bere. Belgia, Olanda, Germania, Franța sau Cehia sunt țări în care se găsesc nenumărate beri artizanale, unele dintre ele putând fi găsite și în România, fie în barurile specializate în servirea berii, fie în magazinele de specialitate.
Sursa foto: www.eudorastation.com