Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a invitat organizațiile non-guvernamentale care au ales să se implice în acțiuni de voluntariat în contextul generat de conflictul armat din Ucraina să colaboreze cu autoritățile centrale și locale, în așa fel încât resursele de care acestea dispun să fie gestionate cât mai eficient.
Joi după-amiaza, în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ s-a desfășurat o întâlnire de lucru la care au participat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Mica Oprea, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, șeful Inspectoratului Județean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, col. Constantin Florea, și reprezentanți ai ONG-urilor implicate în ajutorarea refugiaților din Ucraina.
”Pe măsură ce evenimentele se precipită, propun să ne coordonăm puțin acțiunile. (…) Până acum am lucrat la situații privind estimarea capacităţilor de cazare pentru primirea refugiaţilor. Am identificat un număr suficient de spaţii de cazare unde se poate servi și masa. Pe partea guvernamentală, la nivelul Ministerului Afacerilor de Interne există o platformă care permite celor care vor să doneze să se înscrie pentru ca acţiunile să fie eficiente şi să îşi atingă scopul, să se asigure nevoile celor care sunt în situație critică”, a spus, la începutul întâlnirii, prefectul Mica Oprea, care a mulțumit ONG-urilor pentru implicare.
Sursa citată a subliniat că Bistriţa-Năsăud este judeţ-suport și că va trebui să se intervină rapid în cazul în care situația o va impune, motiv pentru care a solicitat ONG-urilor să colaboreze cu autoritățile locale, astfel încât intervențiile să se facă eficient.
”Noi susţinem iniţiativele dumneavoastră şi ale tuturor persoanelor fizice care doresc să primească refugiaţi și vom încerca să integrăm toată acţiunea, adică să nu ne suprapunem şi ceea ce facem să fie util şi necesar la momentul X. (…) Deocamdată nu avem situația aceasta, dar noi ne pregătim atât logistic cât şi uman, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu autorităţile locale şi sper că şi cu ajutorul dumneavoastră, ca atunci când va fi momentul să putem, într-un timp scurt, să asigurăm condiţiile umane şederii refugiaților în diferite locaţii”, a completat Mica Oprea.
La rândul său, subprefectul Ioan Zăgrean a anunţat că, pentru a fi gestionată cât mai bine situația privind refugiații din Ucraina, la nivelul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud a fost constituită Celula de Coordonare Operativă, care are atribuţia de a coordona și gestiona valul de cetățeni ucraineni care ar putea ajunge în județ.
Ioan Zăgrean a mai precizat că până acum s-a făcut un inventar cu privire la spaţiile în care pot fi cazați cetățenii ucraineni.
”În prima fază, sunt locuri care pot fi ocupate acum, care sunt funcţionale. La ora actuală, avem identificate 577 locuri de cazare la nivel de judeţ, din care 55 sunt ocupate și 522 sunt libere. Nu ne oprim aici, în continuare personalul din aparatul nostru este pe teren şi identificăm posibile locaţii funcţionale care vor putea fi folosite în etapa a doua. Nu vor mai fi cele cu paturi, vor fi poate săli de sport care vor trebui dotate cu saltele, cazarmament. Ne zbatem și pentru aceasta. Facem rost de tot ceea ce trebuie să putem asigura. Sigur, urmează etapa a treia, dacă va fi cazul, în care suntem nevoiţi să identificăm şi alte locuri pe care să le dotăm în regim de urgenţă. Singuri nu putem face acest lucru, acesta este și scopul pentru care v-am invitat pe dumneavoastră, cei care faceți parte din societatea civilă, și vă cerem să fiţi alături de noi, iar noi vom fi alături de dumneavoastră. Împreună putem găsi soluţiile, astfel încât cetăţenii care vin în ţara noastră să poată primi un serviciu de bună calitate. (…) Să vorbim pe o singură voce, atât pe partea de imigranţi, cât şi pe partea de depozite, de ajutoare, de ceeea ce este nevoie. Eu am vizitat toate centrele, e plin de plase, de pungi, de baxuri etc. Nu toate ne trebuie în faza asta, dar pot fi stocate, inventariate şi dirijate atunci când este nevoie într-un centru sau altul. Și aici dumneavoastră puteți să aveți un rol foarte mare”, a mai spus subprefectul Ioan Zăgrean.
Subprefectul a mai punctat că, pe lângă cele 55 de persoane cazate în centrele identificate de Instituția Prefectului, mai există încă 158 de persoane cazate în diverse alte locații. Spre exemplu, 32 de persoane sunt la Alpina Blazna, 44 la Herina, 21 la Rodna, 60 la Şanţ, 11 la Sângeorz-Băi.
De asemenea, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, col. Constantin Florea, a făcut apel la ONG-uri să acceseze platforma de coordonare a iniţiativelor de sprijin pentru refugiaţii din Ucraina de pe site-ul Guvernului României.
La rândul lor, reprezentanţii ONG-urilor şi-au arătat disponibilitatea de a colabora cu autoritățile centrale și locale, dar au făcut și o serie de propuneri pentru sprijinirea demersurilor lor. Spre exemplu, unii reprezentanți ai asociațiilor au solicitat autorităților locale să pună la dispoziție un spațiu pentru depozitarea tuturor produselor perisabile sau neperisabile și chiar să găsească soluții pentru a asigura plata unor facturi de utilități pentru asociațiile care pun la dispoziție spații pentru cazarea cetățenilor ucraineni. În cele din urmă s-a convenit că Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud va crea un grup prin intermediul căruia vor fi coordonate activitățile ONG-urilor.